ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας αποφασίζει για το «υπερόπλο» του Ντράγκι

Eurokinissi/φωτογραφία αρχείου

Μόλις δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα για το Brexit το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας καλείται να αποφασίσει σήμερα εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την εξουσία να «κάνει ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να σώσει το ευρώ, εφαρμόζοντας – αν ποτέ χρειαστεί – πρόγραμμα αγοράς ομολόγων συγκεκριμένων μόνο χωρών.

Τον Ιούλιο του 2012 και μεσούσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε αναφέρει ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει το κοινό νόμισμα. Μια εβδομάδα μετά ανακοινώθηκε το πρόγραμμα "ΟΜΤ" το οποίο περιλαμβάνει την αγορά κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης που αντιμετοπίζουν προβλήματα.

Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, αλλά η ανακοίνωσή του ήταν αρκετή να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Ωστόσο κάποιοι Γερμανοί προσέφυγαν στη συνέχεια στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας τους εγείροντας θέμα νομιμότητας για τις υπερεξουσίες που απολαμβάνει η ΕΚΤ.

Πέρυσι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έδωσε ουσιαστικά το πράσινο φως για την εφαρμογή του προγράμματος ΟΜΤ. Τώρα οι γερμανοί δικαστές καλούνται να αποφασίσουν εάν η απόφαση του δικαστηρίου του Λουξεμβούργου είναι αποδεκτή με βάση το Σύνταγμα της Γερμανίας.

Μπορεί η ΕΚΤ να μη χρειάστηκε να εφαρμόσει ποτέ το πρόγραμμα αυτό, αλλά μια αρνητική γνωμοδότηση από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης μπορεί να αποτελέσει πλήγμα για την ΕΚΤ. Με το ΟΜΤ η τράπεζα μπορεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια της όταν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα συγκεκριμένες χώρες.

Αντίθετα, με το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που περιλαμβάνει κι αυτό αγορά κρατικών ομολόγων, γίνονται αγορές χρέους σε όλη την ευρωζώνη και αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας κάθε χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης