ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως ένα Brexit θα επηρέαζε χιλιάδες Έλληνες

Μπορεί ένα 48ωρο πριν τη δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου το φάντασμα του Brexit να απομακρύνεται, ωστόσο είναι σημαντικό να αναφερθεί το πόσο θα επηρέαζε τις ζωές και τις δραστηριότητες χιλιάδων Ελλήνων, αλλά και εκατοντάδων ελληνικών επιχειρήσεων ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεδομένου ότι η ελεύθερη κίνηση αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ της Βρετανίας και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπαυε μετά από ένα Brexit, η εργασία των Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετώπιζε τεράστιες δυσκολίες και θα μπορούσε να συγκριθεί με τις υφιστάμενες προϋποθέσεις απασχόλησης των Ελλήνων στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή προϊόντα και εμπορεύματα που σήμερα διακινούνται από την Ελλάδα προς τη Βρετανία, αλλά και από τη Βρετανία προς την Ελλάδα με ελάχιστες διατυπώσεις, θα εισάγονταν σε ένα νέο τελωνειακό καθεστώς που θα απαιτούσε πρόσθετο κόστος και χρόνο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο διμερές εμπόριο.

45.000 Έλληνες εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εργασίας ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν αποκτήσει αριθμό κοινωνικής ασφάλισης (National Insurance Number, NIN) έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία έτη. Ο αριθμό κοινωνικής ασφάλισης είναι απαραίτητος για την είσοδο στην αγορά εργασίας της Βρετανίας και αποτελεί τον ασφαλέστερο δείκτη για τον αριθμό των Ελλήνων που μεταβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για απασχόληση.

Ειδικότερα, το διάστημα 2010 - 2015, ο αριθμός των Ελλήνων που απέκτησαν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ανήλθε στις 45.000 άτομα. Κατά τα έτη 2002-2010, ο ετήσιος αριθμός των Ελλήνων που αποκτούσαν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ήταν πέριξ των 3.000 ατόμων, ενώ πλέον ο αριθμός έχει τριπλασιαστεί, ανερχόμενος στα 10.000 άτομα περίπου κατ’ έτος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εγγεγραμμένων (περίπου 90% του συνόλου) ανήκει στην ευρύτερη ηλικιακή ομάδα 18-44 ετών, ενώ σημαντική άνοδο παρουσιάζει την τελευταία διετία και η ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών. Όσον αφορά στις περιοχές όπου εγγράφονται, το Λονδίνο αντιστοιχεί στο 44% των συνολικών εγγραφών (στοιχεία 2014), ακολουθούμενο από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Αγγλίας (12%) και τη Σκωτία (9,5%).

Εξαγωγές 1 δισ. ευρώ !

Το Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνει την 6η θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδος, ενώ η χώρα μας καταλαμβάνει την 43η θέση μεταξύ των πελατών και την 56η μεταξύ των προμηθευτών της Βρετανίας.

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών στην Βρετανία ανήλθε στο 1 δισ. ευρώ το 2015 αυξημένη κατά 10% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγουμένου έτους. Στο τρίμηνο Ιανουαρίου Μαρτίου 2016 η αξία των ελληνικών εξαγωγών στην Βρετανία ανήλθε στα 237 εκατ. ευρώ σχεδόν αμετάβλητη έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγουμένου έτους.

Οι κυριότερες κατηγορίες προϊόντων που εξάγει η Ελλάδα στη Βρετανία είναι φαρμακευτικά προϊόντα, ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός, γάλα και προϊόντα γαλακτοκομίας, παρασκευάσματα λαχανικών καρπών και φρούτων, χαλκός και τεχνουργήματα από χαλκό, αργίλιο και προϊόντα αυτού, καρποί και φρούτα, ενδύματα και συμπληρώματα ενδύματος, πλαστικά και πλαστικά προϊόντα και αλάτι, θείο γύψος και τσιμέντο.

Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα πως ενδεχόμενο Brexit θα οδηγούσε σε σημαντικές ανατροπές τους Έλληνες εργαζομένους στη Βρετανία και τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που ετησίως εξάγουν προϊόντα εκατοντάδων εκατομμυρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης