ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικό σήμα από την ΕΚΤ στις 22 Ιουνίου αναμένει η κυβέρνηση

Θετικό σήμα από την ΕΚΤ στις 22 Ιουνίου αναμένει η κυβέρνηση

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου Μνημονίου η οποία πιστοποιήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προχθές Παρασκευή θα επιτρέψει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στις 22 Ιουνίου να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) για τα χαμηλής διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα.

Με τον τρόπο αυτόν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, διασφαλίζοντας για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο φθηνότερη χρηματοδότηση. Επιπλέον, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Τετάρτη θα διευκρινιστεί το πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) για τους κρατικούς τίτλους ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των εγχώριων ομίλων.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που μίλησε στο CNN Greece η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ και η μείωση του «κουρέματος» που επιβάλει στα ελληνικά ομολόγα που δέχεται ως ενέχυρο, αναμένεται να βελτιώσουν τα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών κάτι που σε συνδυασμό με την συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -κάποια στιγμή το φθινόπωρο- και την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων θα καταστήσει την Ελλάδα πιο ελκυστική στις επενδύσεις.

Εκτιμάται πως εφόσον όλα γίνουν εγκαίρως θα επιτευχθεί διεύρυνση σε πηγές χρηματοδότησης χαμηλότερου κόστους, συμπεριλαμβανομένων και των καταθέσεων, μειώνοντας τα εφετινά έξοδα για τόκους, επιπλέον κατά 120 έως 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστηµα εξασφαλίσεις και η συνεπαγόµενη πιο φθηνή αναχρηµατοδότηση των τραπεζών, σε συνδυασµό µε τη συµµετοχή των ελληνικών κρατικών οµολόγων στις παρεµβάσεις ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εκτιµάται ότι θα έχουν σηµαντική θετική επίδραση στα αποτελέσµατα των τραπεζών, δυνητικού ύψους περί τα 400 µε 500 εκατ. ευρώ. Όπως υπογραμμίζεται σχετικά από τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας, τα έµµεσα οφέλη όµως, όπως για παράδειγµα η αναβάθµιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού ∆ηµοσίου και των ελληνικών τραπεζών, αναµένεται να είναι σηµαντικά υψηλότερα.