Χωρίς αποφάσεις το Ecofin για το φόρο Τόμπιν και την τραπεζική ένωση
Μπορεί το ΔΝΤ να έκανε χθες αυστηρές συστάσεις για την ανάγκη ταχύτερης ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ και στενότερης πολιτικής ενοποίησης ωστόσο οι αναφορές του μάλλον αποτελούν ευχολόγια.
Αυτό προκύπτει από το γεγονός πως αν και στην ατζέντα του σημερινού συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο υπάρχουν τόσο το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, όσο και του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, γνωστού ως και φόρου Τόμπιν, κανένα από τα θέματα αυτά δεν θα οριστικοποιηθεί, αλλά λόγω πολιτικών διαφωνιών θα μετατεθούν για το Σεπτέμβριο.
Σχετικά με το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών το Ecofin θα εξετάσει την πρόοδο των εργασιών σχετικά με την πρόταση οδηγίας για την καθιέρωση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, χωρίς να λάβει αποφάσεις. Σημειώνεται πως 10 κράτη μέλη - Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία - εξετάζουν την προτεινόμενη οδηγία στο πλαίσιο της ενισχυμένης συνεργασίας. Με τους προτεινόμενους κανόνες επιδιώκεται να διασφαλιστεί η δίκαιη συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα στο κόστος της χρηματοπιστωτικής κρίσης και να αποθαρρυνθούν οι συναλλαγές που δεν ενισχύουν την αποδοτικότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ωστόσο, οι διαφωνίες σε επιμέρους θέματα μεταθέτουν τις αποφάσεις για μετά το καλοκαίρι.
Ακόμη, το Ecofin θα σημειώσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σχετικά με την πρόταση για το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων, καθώς και σχετικά με άλλα μέτρα επιμερισμού του κινδύνου και μείωσης του κινδύνου που απαιτούνται για την περαιτέρω ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ. Οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τον «οδικό χάρτη» για την εφαρμογή των μέτρων αυτών, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη θα εφαρμόσουν τις νομοθετικές πράξεις που αφορούν την τραπεζική ένωση.
Τέλος, το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να επιβεβαιώσει - χωρίς συζήτηση - τη γενική προσέγγιση σχετικά με το σχέδιο κανονισμού για τα κεφάλαια χρηματαγοράς. Τα εν λόγω κεφάλαια αποτελούν σημαντική πηγή βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης κυρίως για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και για τις κυβερνήσεις και τον τομέα των επιχειρήσεων. Ο κανονισμός αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι τα εν λόγω κεφάλαια είναι καλά προετοιμασμένα ώστε να αντέχουν στους οικονομικούς κλυδωνισμούς.