ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινα» δάνεια και διακυβέρνηση τραπεζών στο επίκεντρο του νέου Μνημονίου

Πολύ πυκνό από άποψης προγραμματισμού είναι το νέο συμπληρωμένο Μνημόνιο στα θέματα που άπτονται της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει έως το τέλος του 2016 να θεσμοθετήσει μέτρα που θα ομαλοποιήσουν τη ρευστότητα και θα ενδυναμώσουν τα κεφάλαια των τραπεζών, θα ενισχύσουν την κουλτούρα πληρωμών των δανειοληπτών, θα μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια και θα ενισχύσουν την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 θα πρέπει να έχουν θεσπιστεί τα εξειδικευμένα δικαστήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά που θα επιδικάζουν πτωχεύσεις επιχειρήσεων και υποθέσεις του νόμου Κατσέλη. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2016 θα πρέπει να έχουν αποκρυσταλλωθεί και οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο, ενώ εντός του Νοέμβριου 2016 η Τράπεζα της Ελλάδος θα δημοσιεύσει την πρώτη τριμηνιαία έκθεση για τις επιδόσεις των τραπεζών στη μείωση των κόκκινων δανείων. Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2016, θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του νομικού και θεσμικού πλαισίου του αναθεωρημένου νόμου Κατσέλη και ταυτόχρονα θα τεθεί σε λειτουργία το επάγγελμα του συνδίκου πτώχευσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως με το νέο Μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύεται να ενημερώνει και να συμβουλεύεται την Κομισιόν, την ΕΚΤ, τον ESM και το ΔΝΤ για τον ρυθμό χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών με γνώμονα η τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, αλλά και την ελαχιστοποίηση των μακροοικονομικών επιπτώσεων.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η κυβέρνηση δεσμεύεται σε συνεργασία με τον SSM να επεκτείνει το πλαίσιο παρακολούθησης αντιμετώπισης τους με πρόσθετους δείκτες επίδοσης για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών (NPE). Στη βάση αυτή μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2016 θα συμφωνηθούν με τις τράπεζες οι στόχοι και οι δείκτες βάσει των οποίων θα μειωθούν σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και θα διαμορφωθούν βιώσιμες λύσεις για τους δανειολήπτες.

Στη βάση αυτή θα παρέχεται κάλυψη των στελεχών του τραπεζών ή του δημόσιου τομέα που θα χειριστούν αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών χρεών και τυχόν πρόσθετες καλύψεις για περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων πολύ μεγάλων οφειλετών. «Θα υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη ότι οι δράσεις που αναλαμβάνονται για την αναδιάρθρωση δανείων είτε από στελέχη του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα, με καλή τη πίστει και προς το συμφέρον του πιστωτή στη βάση διαδικασιών και αντικειμενικών κριτηρίων, θα θεωρούνται νόμιμες έναντι αστικών ή ποινικών ευθυνών. Οι διαδικασίες που θα εφαρμοστούν μπορεί να προβλέπουν και πρόσθετες διασφαλίσεις στην περίπτωση πολύ μεγάλων οφειλετών», αναφέρει το Μνημόνιο.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται ήδη τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης , ώστε να καταρτίσουν διατάξεις που θα περιγράφουν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης. Μάλιστα για να διευκολυνθεί η διαδικασία αυτή το νέο Μνημόνιο προβλέπει τροποποίηση του Κώδικα Φορολογία Εισοδήματος ώστε να επιτρέπονται οι διαγραφές δανείων και οι εξωδικαστικές ρυθμίσεις οφειλών.

Αυστηρές είναι οι αναφορές του νέου Μνημονίου τόσο σε σχέση με τη διακυβέρνηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο και σε σχέση με τη διακυβέρνηση των τραπεζών. Όπως τονίζεται, θα είναι πλήρως σεβαστή η ανεξαρτησία του ΤΧΣ, χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση. Αναφορικά με τη διακυβέρνηση των τραπεζών, σημειώνεται πως η ανεξαρτησία των διοικήσεων στη λήψη αποφάσεων και εμπορικών δραστηριοτήτων των τραπεζών, θα είναι πλήρως σεβαστή και οι τράπεζες θα λειτουργούν αυστηρά βάσει των αρχών της αγοράς. «Οποιαδήποτε αλλαγή στα μέλη Διοικητικών Συμβουλίου και σε ανώτατα διευθυντικά στελέχη θα γίνεται χωρίς πολιτικές ή άλλες παρεμβάσεις», σημειώνεται στο Μνημόνιο. Στη βάση αυτή μέχρι το τέλος Ιουλίου 2016 η Τράπεζα της Ελλάδος θα πιστοποιήσει στον SSM ότι οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών έγιναν με τον προσήκοντα τρόπο στη βάσει των συμφωνηθέντων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης