Ντάισελμπλουμ: Εγκρίθηκε το συμπληρωμένο ελληνικό Μνημόνιο
Το συμπληρωμένο Μνημόνιο (supplemental MOU) για την Ελλάδα που θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο του περασμένου Αυγούστου ενέκρινε ομόφωνα σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των διοικητών του ESM, προσθέτοντας πως αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο του Μηχανισμού θα δόσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
«Το Συμβούλιο Διοικητών ενέκρινε το συμπληρωμένο Μνημόνιο της Ελλάδας, που περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά και τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών που συμφωνήθηκε», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τα προαπαιτούμενα , ανέφερε πως όλα έχουν εφαρμοσθεί και πως απλά υπάρχουν κάποια «υπό –στοιχεία» - λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει για το εάν υπάρχει εκκρεμότητα σχετική με την μη δίωξη των εμπειρογνωμόνων που εμπλέκονται στην εφαρμογή του προγράμματος είπε πως αυτό το θέμα εναπόκειται στις δικαστικές αρχές.
Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα για το Brexit ο επικεφαλής του Eurogroup κράτησε χαμηλούς τόνους και αρκέσθηκε να δηλώσει πως η ευρωζώνη δεν έχει Plan – B για το θέμα αυτά και πως ο ίδιος έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του βρετανικού λαού.
Ο Γενικός Διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε από την πλευρά του πως αύριο το πρωί θα συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Μηχανισμού για να εγκρίνει τη χορήγηση της δόσης 10,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις αρχές της εβδομάδας.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως οι όροι δανεισμού που προσφέρθηκαν στην Ελλάδα μέσω του ESM ισοδυναμούν με μείωση κατά 40% του ελληνικού δημόσιου χρέους που διακρατείται από τους ευρωπαίους εταίρους της (το 2015), σε αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «όρους καθαρής παρούσας αξίας» (ένας υπολογισμός που μεταφράζει τις μελλοντικές οικονομικές ροές σε σημερινά χρήματα).
«Αν και δεν αποτελεί ονομαστικό κούρεμα για τους πιστωτές, και δεν έχει κανένα άμεσο κόστος για τους ευρωπαίους φορολογούμενους, αντιπροσωπεύει σημαντική εξοικονόμηση πόρων για την Ελλάδα», τονίζει ο επικεφαλής του ESM.
«Η αναβολή των επιτοκίων, η οποία χορηγήθηκε μόνο στην Ελλάδα ενόψει των ειδικών προκλήσεων του χρέους της, παρέχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα στην τρέχουσα δημοσιονομική εξοικονόμηση πόρων, που αντιστοιχεί στο 5,1% του ΑΕΠ το 2015. Οι αναβαλλόμενες πληρωμές, ωστόσο, θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μετά το 2022», προσέθεσε.
Αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έλαβαν οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας, είπε ότι αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό όφελος για τη χώρα. «Τα ευνοϊκά επιτόκια δανεισμού και οι μακρές περίοδοι αποπληρωμής θεωρήθηκαν επαρκή για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα», ανέφερε.
Τσακαλώτος: Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση
«Μόλις τελείωσε σήμερα η συνάντηση του ESΜ των διοικητών και έχει και ουσιαστικά τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αύριο θα είναι οι διευθυντές που απλώς θα επικυρώσουν αυτή την απόφαση. Δεν υπάρχει κανένα θέμα που παραμένει», τονίσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το ΔΣ του ESM.
«Στην προηγούμενή μου συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί εξηγήσαμε ότι έχουν αλλάξει πολλά από πέρυσι, έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και έχουμε μια συμφωνία για το χρέος. Κατανοώ ότι για πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες ακόμη τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα μέτρα και αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι ο επόμενος χρόνος πρέπει να είναι όχι μόνο ο χρόνος που βγαίνουμε από την κρίση με ανάπτυξη, αλλά που δίνουμε έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία αυτής της ανάπτυξης. Τα θέματα της δικαιοσύνης, τα θέματα των εργασιακών σχέσεων, σε θέματα οικολογικά, γιατί η ανάπτυξη πρέπει να είναι μια τελείως διαφορετική ανάπτυξη από αυτή που είχαμε πριν από το 2008 που μας έφερε στην κρίση και πρέπει να είναι μια ανάπτυξη που να βασίζεται σε ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο. Και αυτό το μοντέλο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να είναι παρά ένα που σέβεται και τους εργαζόμενους και που εξασφαλίζει ότι όταν θα έρθει η ανάπτυξη τα καλά θα μοιραστούν στους πολλούς, και μια ανάπτυξη που θα σέβεται και το περιβάλλον.
Σε αυτό, είπαμε και με τον Πιερ Μοσκοβισί ότι προσβλέπουμε σε μια συνεργασία όπως είχαμε αλλά με μια διαφορετική ατζέντα για το μέλλον».
Μοσκοβισί: Από το Grexit στην επιτυχία
Για «καλά νέα» για την Ελλάδα έκανε λόγο ο Eπίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. «Οι διοικητές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αποφάσισαν την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βρει το οξυγόνο που χρειάζεται και την ανάπτυξη», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως «ένα χρόνο πριν, το Eurogroup συζητούσε το Grexit και τώρα την επιτυχία ενός προγράμματος». Τέλος, σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται στη «σωστή κατεύθυνση» των μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα ωφελείται από την «αλληλεγγύη» των εταίρων της.
Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γερκ Σέλινγκ, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει «πρόοδο» και πως μόνο κάποια «τεχνικά θέματα» έχουν απομείνει, στα οποία θα επανέλθει το Eurogroup τον Σεπτέμβριο.