ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επενδυτές πληρώνουν για να δανείσουν τη Γερμανία

Οι επενδυτές πληρώνουν για να δανείσουν τη Γερμανία
EPA/ MATTEO BAZZI

Για πρώτη φορά στην ιστορία τα επιτόκια των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας υποχώρησαν κάτω από το μηδέν καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο λόγω των φόβων που γεννά ενδεχόμενο Brexit.

Η βουτιά στο κόστος δανεισμού της Γερμανίας που αποδίδεται στην υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, εντάθηκε λόγω των αυξανόμενων φόβων για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το επιτόκιο των γερμανικών δεκαετών κρατικών ομολόγων αναφοράς (bunds) υποχώρησε στο μείον 0,033%. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1989 όταν και υπάρχουν διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία. Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε μια εβδομάδα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο βρέθηκε στο 9% από 7%.

Βουτιά σημείωσαν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας και της Ελβετίας καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές μέρος για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, τουλάχιστον ώσπου να γίνει το δημοψήφισμα και να υπάρξει οριστικό αποτέλεσμα. Τρεις από τέσσερις συνολικά δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το στρατόπεδο όσων υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση προηγείται όσων επιθυμούν την παραμονή.

Τα αρνητικά επιτόκια πάντως έχουν αρχίσει να ανησυχούν πολλούς παράγοντες της αγοράς. Οι αρνητικές αποδόσεις είναι σαν «ένα σουπερνόβα που μια μέρα θα εκραγεί» δήλωσε ο Μπιλ Γκρος που διαχειρίζεται κεφάλαια 1,4 δισ. δολαρίων για λογαριασμό της Janus Global Unconstrained Bond Fund. Από την πλευρά του ο Αντρεας Γκρούμπερ που είναι επικεφαλής επενδύσεων στην Allianz, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 638 δισ. ευρώ, θεωρεί ότι τα γερμανικά ομόλογα μπορεί να οδεύουν προς τη δημιουργία φούσκας.