Επιμένει η Τράπεζα της Ελλάδος στα χαμηλότερα πλεονάσματα
Την έκθεση Νομισματικής Πολιτικής για το 2016 θα καταθέσει προς τη Βουλή των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση θα καλωσορίζει το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και θα αναλύει τα οφέλη από την αύξηση της ρευστότητας που θα επιφέρουν τόσο η εκταμίευση της δόσης, όσο και η αποκατάσταση του waiver και η βελτίωση των συνθηκών για τις ελληνικές τράπεζες.
Πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα παραλείπει να διατυπώνει τις γνωστές συστάσεις για τη διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής πολιτικής που θα διασφαλίζει οριστική έξοδο από την κρίση και θα στρέφει την οικονομία προς ένα νέο εξωστρεφές και βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο.
Στη βάση αυτή θα επαναλαμβάνει τις γνωστές συστάσεις που επικεντρώνουν στα εξής:
-Στη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέσα από παρεμβάσεις κυρίως διαρθρωτικού και λιγότερο φοροεισπρακτικού χαρακτήρα. Στη βάση αυτή θα διατυπώνεται η άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος πως είναι μη ρεαλιστικό και κοινωνικά ανέφικτο να απαιτείται από την Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και έπειτα. Κατά την ΤτΕ ο στόχος πρέπει να μειωθεί στο 2%, επιτρέποντας ένα πιο ισορροπημένο μείγμα οικονομικής πολιτικής.
-Στον εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους, βελτίωση του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου, υιοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου και γενικότερα ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
-Στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της διαχείρισης των δανείων σε καθυστέρηση προκειμένου να ενδυναμωθεί η δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Στη βάση αυτή θα εστιάζει στις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, όπως για παράδειγμα στη διαχείριση δανείων, στη πώληση δανείων, στο προπτωχευτικό δίκαιο, στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
-Στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς διευκολύνουν την είσοδο νέων επιχειρήσεων, ενισχύουν τον ανταγωνιστώ και ενθαρρύνουν την καινοτομία.
-Στην ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υψηλό ποσοστό ανεργίας.
-Στη διαμόρφωση και εφαρμογή ενός συνεκτικού και στοχευμένου δικτύου κοινωνικής προστασίας, που θα εξασφαλίζει μόνιμη και όχι αποσπασματική βοήθεια σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.