ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προσδοκά και τι φοβάται η κυβέρνηση για την οικονομία

Την προσδοκία ότι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία 9 με 10 δισ. ευρώ που θα αντισταθμίσουν τις υφεσιακές επιπτώσεις των πρόσφατων μέτρων λιτότητας, εκφράζει ανώτατη κυβερνητική πηγή μιλώντας στο CNN Greece.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το κλείσιμο της αξιολόγησης θα οδηγήσει στην εκταμίευση δόσεων συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 35% περίπου, δηλαδή τα 3,5 δισ. ευρώ θα πέσουν στην πραγματική οικονομία αποπληρώνοντας οφειλές του Δημοσίου.

Παράλληλα, η οικονομία θα ευεργετηθεί από τις τουριστικές εισπράξεις οι οποίες αναμένεται να κινηθούν τουλάχιστον στα επίπεδα του 2015 (14,2 δισ. ευρώ), αλλά και από την εφαρμογή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Κατά την ίδια πηγή, η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ και η μείωση του «κουρέματος» που επιβάλει στα ελληνικά ομολόγα που δέχεται ως ενέχυρο, αναμένεται να βελτιώσουν τα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών κάτι που σε συνδυασμό με την συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -κάποια στιγμή το φθινόπωρο- και την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων θα καταστήσει την Ελλάδα πιο ελκυστική στις επενδύσεις.

Τα ρίσκα που φοβίζουν

Ωστόσο, το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει πως υπάρχουν και σημαντικά ρίσκα και κίνδυνοι που ενδεχομένως να θέσουν προσκόμματα στην αναπτυξιακή προσπάθεια και στην ομαλή εφαρμογή του προγράμματος.

Ως το μεγαλύτερο κίνδυνο χαρακτηρίζει το προσφυγικό και το ενδεχόμενο η κατάσταση στην Τουρκία να εκτραχυνθεί με αποτέλεσμα να σταματήσει η εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ. «Αυτό αυτομάτως θα αύξανε τρομακτικά τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα. Θα ήταν μια εξέλιξη που θα υπερέβαινε τις δυνάμεις μας», αναφέρει χαρακτηριστικά θέλοντας να τονίσει τη βαρύτητα των πραγμάτων.

Ως δεύτερο ρίσκο που θα μπορούσε να βαρύνει την οικονομική ανάκαμψη ονομάτισε την εσωτερική πολιτική ένταση. «Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα και όχι απλά να τα διαχειριστούμε. Αυτό προκαλεί τα κατεστημένα συμφέροντα, αυτό που ονομάζουμε διαπλοκή. Ο τρόπος που αντιδρούν συμφέροντα αυτά δημιουργεί πόλωση και αυτό δεν βοηθά στο να εμπεδωθεί κλίμα σταθερότητας», ανέφερε σχετικά.

Ερωτηθείς για το εάν οι αξιώσεις των δανειστών και τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την υπο-δόση του Σεπτεμβρίου και τη δεύτερη αξιολόγηση του φθινόπωρου αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο και συγκεκριμένα για το εάν θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την κυβερνητική συνοχή και να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις, η απάντηση που δίνει το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος εκπλήσσει.

«Αυτοί οι κίνδυνοι προϋπήρχαν. Τους γνωρίζουμε και τους έχουμε διαχειριστεί. Το θέμα των εργασιακών που προβάλλεται ως το μεγάλο αγκάθι δεν θα προκαλέσει πρόβλημα. Θα βρούμε ένα συμβιβασμό. Μην ακούτε αυτά που γράφονται για 13ο και 14ο μισθό. Αυτά δεν είναι υπό συζήτηση», τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο.

Τέλος, για να ενδυναμώσει την επιχειρηματολογία του και να καταδείξει τη βελτίωση των σχέσεων με τους θεσμούς ανάφερε πως πλέον οι δανειστές μας αναγνωρίζουν πως η καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ είναι κάτι μη διατηρήσιμο και πως ο στόχος αυτός πρέπει να προσαρμοσθεί χαμηλότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης