ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Πολιτικοί λόγοι καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις

Ντράγκι: Πολιτικοί λόγοι καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις
EUROKINISSI

Την εκτίμηση πως η πολυετής αδύναμη ανάπτυξη έχει διαβρώσει την παραγωγικότητα στην ευρωζώνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης στην οικονομική ευρωστία της νομισματικής ένωσης, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο Brussels Economic Forum.

"Υπάρχουν πολλοί κατανοητοί πολιτικοί λόγοι για τους οποίους καθυστερούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όμως λίγοι από αυτούς είναι οικονομικά καλοί λόγοι. Το κόστος των καθυστερήσεων είναι απλά πολύ υψηλό", τόνισε ο Ντράγκι .

Όπως επεσήμανε, ρόλος της νομισματικής πολιτικής δεν είναι να καταπολεμά βραχυπρόθεσμα σοκ, αλλά να μετριάζει τις επιπτώσεις τους στον πληθωρισμό και τις δευτερογενείς επιπτώσεις στους μισθούς.

Όσον αφορά το ζήτημα του πληθωρισμού, διαβεβαίωσε ότι "δεν θα επιτρέψουμε στον πληθωρισμό να κινείται σε εκτός στόχου επίπεδα", καθιστώντας σαφές ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί η μόνιμη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Κάνοντας αναφορά στη δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης είπε πως η δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη ήταν υφεσιακή για πολλά χρόνια, ενώ η σύγκλιση σε κάποιες χώρες έγινε κυρίως μέσω φόρων και όχι μέσω περικοπών δαπανών.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες της ευρωζώνης. "Χρειάζεται περισσότερη δουλειά στην αντιμετώπιση της έκθεσης των τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα στοιχεία ενεργητικού", τόνισε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν χωρίς καθυστερήσεις οι αβεβαιότητες που συγκρατούν τις επενδύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ