ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσπάθειες στο και πέντε να κλείσει το 5% των προαπαιτούμενων

Carl Court/Getty Images/Ideal Images

Το 5% των εκκρεμών προαπαιτούμενων που χωρίζουν την Ελλάδα από τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ καλείται να διευθετήσει άμεσα η κυβέρνηση προκειμένου να οριστικοποιηθεί η έκθεση πεπραγμένων των θεσμών και να υπάρξει θετική εισήγηση για τη δόση από το τακτικό EuroWorking Group της Πέμπτης.

Για να διευκολύνουν την ελληνική πλευρά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μετέφεραν πολλά «τοξικά» προαπαιτούμενα για το φθινόπωρο και τα συνέδεσαν με την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα προαπαιτούμενα που καλείται να λάβει εντός των επομένων ωρών η κυβέρνηση δεν είναι πιο βατά. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • H ιδιωτικοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό και η συνομολόγηση Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development. Κατά κάποιες πηγές το MoU έχει ήδη συνομολογηθεί και απομένουν οι επίσημες ανακοινώσεις.
  • Η μεταβίβαση του 10% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Εξ αυτού του ποσοστού το 4% ανήκει στο ΙΚΑ το οποίο θα πρέπει να αποζημιωθεί για τις εν λόγω μετοχές τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας 176 εκατ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο ποσοστό η Deutsche Telecom έχει «δικαίωμα πρώτης άρνησης». Το ζήτημα που προέκυψε σύμφωνα με πληροφορίες χθες στο Εuroworking Group είναι κατά πόσο θα κληθεί ι να το εξασκήσει πριν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ ή μπορεί εν συνεχεία να διατηρήσει το δικαίωμά της έναντι του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με νομικούς κυκλους ενδεχομένως να απαιτείται συγκαταθέση της Deutsche Telecom προκειμένου να κλείσει το ζήτημα. Ετσι είναι πολύ ποιθνό το ΕWG της Πέμπτης να δόσει το πράσινο φως εκταμίευση της δόσης χωρίς να έχει γίνει και τυπικά η μεταβίβαση των μετοχών.
  • Η έκδοση εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Οι εγκύκλιοι που αναμένονται να εκδοθούν αφορούν στις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, στα μερίσματα του Δημοσίου, στις υψηλές κύριες συντάξεις, καθώς και στις προσυνταξιοδοτικές παροχές τραπεζοϋπαλλήλων.
  • Η διεύρυνση της δυνατότητας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) στο να έχει πρόσβαση στα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Αν και ο καταστατικός νόμος της ΕΛΣΤΑΤ επιβάλει στη φορολογική διοίκηση να τη τροφοδοτεί με στοιχεία η ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ έχει χρησιμοποιηθεί ως επίκληση για να μην χορηγούνται αυτά. Η ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ έλαβε γνωμοδότηση στις 12 Μαΐου από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την οποία χορηγείται άδεια στην ΓΓΔΕ να διαβιβάζει προς την Στατιστική Αρχή φορολογικά στοιχεία ανά ΑΦΜ, που περιλαμβάνουν τόσο πληροφορίες μητρώου όσο και πληροφορίες φορολογικού ενδιαφέροντος ταυτοποιημένες με τα υπόχρεα πρόσωπα. Οι θεσμοί ωστόσο θέλουν αυτή η διαδικασία να αυτοματοποιηθεί και να είναι ανεμπόδιστη από τη ΓΓΔΕ και το διάδοχο φορέα της.

Εφόσον όλα τα παραπάνω υλοποιηθούν έως μεθαύριο Πέμπτη το τακτικό EuroWorking Group θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, δίνοντας το σήμα προκειμένου τα κοινοβούλια των Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σλοβακία και Λιθουανία να εγκρίνουν την εκταμίευση.

Την τελική έγκριση θα τη δώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί κατά την διάρκεια του Eurogroup στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργου. Σημειώνεται πως οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ είναι παράλληλα και κυβερνήτες του ESM. Από τη στιγμή που θα εγκρίνουν την εκταμίευση αυτή αναμένεται να δρομολογηθεί άμεσα, ακόμη και νωρίτερα από το Βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Πληροφορίες που έφεραν να συγκαλείται σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) για να εγκρίνει μέρος των προαπαιτούμενων δεν επιβεβαιώθηκαν από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης