ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EuroWorking Group με το βλέμμα στο δημοψήφισμα για το Brexit

EuroWorking Group με το βλέμμα στο δημοψήφισμα για το Brexit

Ενημέρωση από τους θεσμούς σχετικά με τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί προκειμένου να λάβει τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα λάβει σήμερα το EuroWorking Group. Από την εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης (θα διεξαχθεί στις 3 το μεσημέρι) των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξαρτηθεί το εάν η Ελλάδα θα λάβει τη δόση πριν από το Eurogroup της 16ης Ιουνίου ή μετά από αυτό.

Αν και υφίστανται τρεις τουλάχιστον εκκρεμότητες που οι δανειστές θέλουν να διευθετηθούν, ωστόσο αυτές δεν αναμένεται να δημιουργήσουν άμεσο πρόβλημα στο να δοθεί το πράσινο φως για τη χορήγηση της δόσης. Η πρώτη εκκρεμότητα αφορά στη θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη του νέου υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων, η δεύτερη αφορά στην επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για το περιεχόμενο της σύμβασης του Ελληνικού και η τρίτη εκκρεμότητα στη μεταβίβαση του υπόλοιπου 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου αυτές να διατεθούν στην Deutsche Telecom, που είναι ο προτιμητέος επενδυτής.

Πληροφορίες δεν αποκλείουν να υπάρξει και νέο EWG την προσεχή Πέμπτη εάν και εφόσον οι θεσμοί δεν παρουσιασθούν ικανοποιημένοι σήμερα με την ελληνική πρόοδο.

Οι δανειστές θέλουν να κλείσουν το ελληνικό μέτωπο, καθώς απομένουν μόλις 17 ημέρες έως τις 23 Ιουνίου οπότε θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει δε η ανησυχία ότι οποιαδήποτε αρνητική είδηση σε σχέση με την Ελλάδα ή άλλη χώρα της Ευρωζώνης θα μπορούσε να ενισχύσει τη τελευταία στιγμή την πλευρά των υπέρμαχών της αποχώρησης από την ΕΕ και ως εκ τούτου καταβάλλονται προσπάθειες να πέσουν γενικά οι τόνοι.

Στη βάση αυτή η κυβέρνηση τηρεί αισιόδοξη στάση και υποστηρίζει πως έως την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22 Ιουνίου θα έχει λάβει τη δόση και ταυτόχρονα θα υπάρξει απόφαση και για άρση του waiver των ελληνικών ομολόγων. Κάποιοι στη κυβέρνηση αναμένουν ακόμη και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) μέσα στον Ιούλιο, ωστόσο οι προσδοκίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται από στελέχη του ευρωσυστήματος.

Πάντως, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος δεν θα είναι όσοι ήρεμοι μήνες αναμένουν κάποια κυβερνητικά στελέχη δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δρομολογήσει πολλά εκ των μέτρων οροσήμων που σχετίζονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μάλιστα, οι δανειστές εμφανίζονται ιδιαίτερα σκληροί καθώς θεωρούν ότι στην Ελλάδα υπάρχει προστατευτικό εργασιακό πλαίσιο. Αν και επισήμως οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμα ξεκινήσεις, από τις πρώτες επαφές φαίνεται ότι στο στόχαστρο των δανειστών μπαίνουν τόσο ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ όσο και ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Αφού πρώτα υλοποιηθούν όλα αυτά τα προαπαιτούμενα, τότε και μόνον τότε θα δοθούν τα 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης, αλλά και θα έλθουν στην Αθήνα οι θεσμοί για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ