Μόλις το 27% των ψηφισμένων δράσεων του Μνημονίου έχει εφαρμοσθεί
Μόλις το 27% των ψηφισμένων δράσεων του Μνημονίου όπως αυτές προσδιορίστηκαν από τη συμφωνία του περυσινού Ιουλίου έχει εφαρμοσθεί στην πράξη μετά τη ψήφιση των σχετικών διατάξεων από την Βουλή, αποκαλύπτει μελέτη του Ινστιτούτο Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών.
Από τις συνολικά 270 δράσεις του τρίτου Μνημονίου τις οποίες μελέτησε το Ινστιτούτο, οι 126 αφορούν στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, οι 114 αφορούν στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη και οι 30 στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση.
Σε σχέση με τις παρεμβάσεις για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα εκκρεμείς παραμένουν 58. Στον τομέα της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης υλοποιήθηκαν 19 δράσεις και 31 παραμένουν εκκρεμείς, ενώ στο κράτος υλοποιήθηκαν μόλις επτά από τις συνολικά 31. Στον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μένουν σε εκκρεμότητα μόλις τρεις δράσεις.
Ο ονομαστικός βαθμός συμμόρφωσης στις δεσμεύσεις του Μνημονίου, ήτοι τα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, φθάνει στο 41%. Ο πραγματικός βαθμός συμμόρφωσης, που απεικονίζει το τι έχει εφαρμοσθεί, είναι μόλις 27%. Η πρόοδος του προγράμματος στηρίζεται αποκλειστικά στα προαπαιτούμενα, τα οποία τακτοποιήθηκαν νομοθετικά σε ποσοστό 70%.
Η μελέτη του Ινστιτούτο Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών που παρουσιάζει το «Βήμα» αποκαλύπτει πως μέσα από τροπολογίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αλλάζει εκ των υστέρων όσα έχει ψηφίσει.
Είναι ενδεικτικό ότι οι πρώτοι 19 νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν 43 φορές μέσα στον χρόνο. Ένα άρθρο (το 4Α) με τίτλο «Επιτροπή Επιλογής» του Νόμου 3864 «Περί ιδρύσεως Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» υπέστη 13 αλλαγές μέσα σε 18 ημέρες. Συγκεκριμένα άλλαξαν επτά σημεία του άρθρου με τον Νόμο 4340/2015 που δημοσιεύτηκε την 1η Νοεμβρίου 2015 και έγιναν άλλες έξι αλλαγές στο ίδιο άρθρο με τον Νόμο 4346/2015 που δημοσιεύτηκε την 20ή Νοεμβρίου 2015.