ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερες σκέψεις για τις αλλαγές στις τραπεζικές διοικήσεις

Αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλαγών διοικήσεων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα έκλεισε η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών των συστημικών τραπεζών από τον σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την Spencer Stuart, η οποία αναμένεται άμεσα να υποβάλει τα συμπεράσματά της.

Στη συνέχεια θα πρέπει να βρεθούν οι αντικαταστάτες των μελών των υφιστάμενων τραπεζικών διοικήσεων και όπου θα χρειαστούν αλλαγές μελών αυτές θα πρέπει να εγκριθούν από τις γενικές συνελεύσεις.

Αρχικά ο στόχος ήταν αυτό να γίνει στις γενικές συνελεύσεις που έχουν προγραμματιστεί μέσα στον Ιούνιο. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως εκτιμάται ότι δεν θα είναι εφικτό και πως θα χρειαστούν έκτακτες γενικές συνελεύσεις τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με πηγές, τα περισσότερα εκτελεστικά μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Πρόβλημα υπάρχει με ορισμένα μη εκτελεστικά μέλη.

Πάντως προβληματισμό ως προς την εξέλιξη της όλης διαδικασίας προκαλεί δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στην Αυγή της Κυριακής σύμφωνα με την οποία τόσο τα κριτήρια όσο και οι διαδικασίες της αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών ήταν αποτέλεσμα επιβολής και ήδη η κυβέρνηση εργάζεται για την αλλαγή τους.

Δεδομένου ότι η αξιολόγηση που διενεργεί η Spencer Stuart βασίζεται στα κριτήρια που θεσπίστηκαν με νόμο το Νοέμβριο του 2015 , η οποιαδήποτε αλλαγή των κριτηρίων θα ακύρωνε τη διαδικασία και ενδεχομένως να δημιουργούσε και προβλήματα στις σχέσεις κυβέρνησης – θεσμών, καθώς θα καθιστούσε υπαναχώρηση έναντι δεσμεύσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης