Ανοιχτό βιβλίο από το 2017 οι καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό
Το σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών του ΟΟΣΑ (AEOI – Automatic Exchange Of Information Standard) θα δώσει από το 2017 στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών παγκόσμια πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στο εξωτερικό.
Έτσι, οι ελληνικές φορολογικές αρχές σε έξι μήνες από σήμερα θα ξεκινήσουν να έχουν πρόσβαση σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, μερίσματα, τόκους, ασφαλιστήρια συμβόλαια και ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν σε λογαριασμούς Ελλήνων.
Η πρώτη αποστολή στοιχείων θα αφορά σε περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων τα οποία βρίσκονταν το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς θεματοφυλακής (ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία) σε εξήντα χώρες του κόσμου.
Τα στοιχεία θα φτάσουν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Αντίστοιχα, ο σύνδεσμος η ΓΓΔΕ θα αποστείλει τα στοιχεία που θα έχει συλλέξει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας για φορολογικούς κατοίκους συνεργάσιμων χωρών στις συνεργαζόμενες φορολογικές αρχές.
Στην πρώτη ομάδα συνεργάσιμων χωρών από το 2017 περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Αυστρίας, η οποία θα ενταχθεί από το 2018. Στη δεύτερη ομάδα μπαίνουν στο παιχνίδι της Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών μεταξύ άλλων οι Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ανδόρα, Χονγκ Κονγκ, Ρωσία και Σιγκαπούρη. Μπαχρέιν, Νήσοι Κουκ, Ναούρου, Παναμάς και Βανουάτου βρίσκονται σε συζητήσεις με τον ΟΟΣΑ για ένταξη στο σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών.
Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών δημιουργεί νέες ευκαιρίες στις ελληνικές φορολογικές αρχές, για τη συλλογή φόρων, αρκεί να επωφεληθούν και να αξιοποιήσουν τις σημαντικές πληροφορίες, που θα τους παρασχεθούν. Η Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών θα ενισχύσει την εφαρμογή του περιουσιολογίου θα δώσει πρόσθετα κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.