Τράπεζες: Πώς θα γίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ - Οι προϋποθέσεις και τα σημεία-«κλειδιά»
Τους «κανόνες του παιχνιδιού» για τον τρόπο, αλλά και το χρόνο αποεπένδυσης από τις τράπεζες ανακοίνωσε χθες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανοίγοντας ουσιαστικά τα χαρτιά του.
Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις, η διαδικασία αναμένεται να είναι μακροχρόνια, φτάνοντας μέχρι και το τέλος του 2025, ενώ βασικό ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της εύλογης αξίας της συμμετοχής του.
«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποεπένδυσης, το ΤΧΣ θα επιδιώκει να ενισχύσει την αξία του χαρτοφυλακίου του, παρότι ο σχεδιασμός, η δομή, η διαδικασία και η εκτέλεση των επι μέρους συναλλαγών θα είναι προσαρμοσμένες στις συνθήκες της αγοράς και στις επιδόσεις των Τραπεζών.
Το ΤΧΣ δεν θα δεσμευτεί σε συγκεκριμένο χρονισμό ή αλληλουχία συναλλαγών εντός του συνολικού πλαισίου εκποίησης με ορίζοντα τριετίας, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η εμπορική αξία του χαρτοφυλακίου του» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση του Ταμείου.
Αποφάσεις μετά τις εκλογές
Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι το ΤΧΣ δεν θα βιαστεί να πουλήσει συμμετοχές, αλλά αντίθετα θα περιμένει τις βέλτιστες συνθήκες στις αγορές προκειμένου να κάνει τις σχετικές κινήσεις. Επιβεβαιώνοντας κατ΄αυτό τον τρόπο το ρεπορτάζ του CNN Greece, το οποίο ανέφερε ότι πολύ δύσκολα θα δούμε οριστικές εξελίξεις στο μέτωπο αυτό πριν τις εκλογές, ειδικά αν αυτές πραγματοποιηθούν την Άνοιξη. Δεν αποκλείεται μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, το ΤΧΣ να περιμένει και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, καθώς η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα αυξήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών αλλά και τις αποτιμήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Με άλλα λόγια, το Ταμείο δείχνει διατεθειμένο ακόμη και να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια προκειμένου να πετύχει το στόχο της βέλτιστης δυνατής αποτίμησης, αλλά και ταυτόχρονα να παρατείνει τη διάρκεια της δικής του ζωής μέχρι και το 2025.
Οι αυτόκλητες προσφορές
Το δεύτερο ενδιαφέρον σημείο αφορά τον τρόπο με τον οποίο το Ταμείο θα χειριστεί τις αυτόκλητες προσφορές (unsolicited offers). Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρο, αν αναλογιστεί κανείς ότι σχετική προσφορά έχει καταθέσει ήδη του ιταλικό fund ΙON Group για τη συμμετοχή του Ταμείου στην Τράπεζα Πειραιώς. Αντίστοιχα, η διαδικασία αυτή θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, εφόσον το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment Fund – PIF) μετουσιωθεί σε κάποιας μορφής προσφορά.
Εδώ λοιπόν, η στρατηγική του Ταμείου προβλέπει πως ουσιαστικά η διαδικασία θα «ανοίξει» και θα καταστεί ανταγωνιστική, επιτρέποντας και σε άλλες οντότητες να καταθέσουν ίσες ή καλύτερες προσφορές. Αναλυτικά, προβλέπεται πως, σε περίπτωση αυτόκλητης προσφοράς, εάν οι συζητήσεις είναι επιτυχείς, το Ταμείο θα υπογράψει με τον επενδυτή μια υπό όρους συμφωνία που θα αντικατοπτρίζει τους συμφωνηθέντες όρους και θα επιτρέπει στο ΤΧΣ να αναζητήσει εναλλακτικές προσφορές για μια περίοδο 4 έως 8 εβδομάδων.
Εν συνεχεία, το ΤΧΣ θα δημοσιοποιήσει τους όρους της υπό όρους συμφωνίας (τιμή και βασικούς όρους) και θα καλέσει τα ενδιαφερόμενα μέρη που είναι διατεθειμένα να προσφέρουν καλύτερους όρους να απευθυνθούν στον σύμβουλο διάθεσης. Λίγο μετά την παραλαβή των ανταγωνιστικών προσφορών, το Ταμείο θα αξιολογήσει ποιες αποτελούν «καλή τη πίστει» προσφορές. Αυτοί οι επενδυτές θα έχουν πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες με τον 1ο πλειοδότη και την υπό όρους συμφωνία που υπέγραψε με το ΤΧΣ.
Μετά το σκέλος αυτό της διαδικασίας, εάν δεν ληφθεί καλύτερη προσφορά μέχρι το τέλος της επιτρεπόμενης περιόδου, η συμφωνία με τον 1ο πλειοδότη θα καταστεί δεσμευτική για το ΤΧΣ. Αντίστοιχα, εάν το Ταμείο λάβει μια ανταγωνιστική προσφορά καλύτερη από αυτή που έκανε ο 1ος πλειοδότης, θα δοθεί η ευκαιρία στον 1ο πλειοδότη να αντιστοιχίσει τη νέα προσφορά (θα πρέπει να προσφέρει αντίστοιχη τιμή και να συμφωνήσει για καλύτερους όρους και προϋποθέσεις) ή να προσφέρει καλύτερους όρους. Εάν ο 1ος πλειοδότης δεν προβεί σε αντίστοιχη προσφορά με την ανταγωνιστική προσφορά, τότε το ΤΧΣ θα υπογράψει νομικά δεσμευτικά έγγραφα με τον καλύτερο ανταγωνιστικό πλειοδότη και θα ανακοινώσει τη συναλλαγή.
Αντίθετα, εάν ο 1ος πλειοδότης προβεί σε αντίστοιχη προσφορά ή προσφέρει καλύτερους όρους, τότε θα χρησιμοποιηθεί διαδικασία δημοπρασίας μεταξύ του 1ου πλειοδότη και του καλύτερου ανταγωνιστή για να αναδειχθεί ο προτεινόμενος πλειοδότης και, εάν απαιτείται, θα υπογραφούν νέα νομικά δεσμευτικά έγγραφα με τον καλύτερο ανταγωνιστικό πλειοδότη.
Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν αποκλειστικές, διμερείς συμφωνίες, αλλά αντίθετα θα υπάρξει αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος το οποίο μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε πλειστηριασμό, κάνοντας τη διαδικασία εξαιρετικά ανταγωνιστική, προσδοκώντας καλύτερες αποτιμήσεις προς όφελος του Ταμείου και κατ’ επέκταση του ελληνικού δημοσίου.