ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Επαναφορά του waiver όταν εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα

Ντράγκι: Επαναφορά του waiver όταν εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα

Στην αναφορά ότι η ΕΚΤ αναγνωρίζει την πρόοδο που καταγράφει η Ελλάδα του τελευταίους μήνες και η οποία οδήγησε στη συμφωνία του Eurogroup, ωστόσο δεν έλαβε σήμερα απόφαση για επαναφορά του waiver, ήτοι τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στης πράξης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ προχώρησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη Βιέννη.

Όπως είπε, οι αποφάσεις για το waiver θα απαιτήσουν να συγκληθεί νέο ΔΣ της ΕΚΤ. «Από τη στιγμή που θα εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα στην Ελλάδα το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα συζητήσει την επαναφορά του waiver», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η άρση του waiver σχετίζεται και με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της δόσης. «Θα πρέπει να δούμε και τις αποφάσεις του ESM», τόνισε.

Πάντως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε σήμερα αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 68,1 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Σχετικά με την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αρκετά μετά το τέλος των αγορών στοιχείων ενεργητικού. Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν ως το Μάρτιο του 2017 ή και αργότερα αν κριθεί αναγκαίο.

Τέλος, τόνισε πως είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι το περιβάλλον πολύ χαμηλού πληθωρισμού δεν θα εδραιωθεί στην οικονομία της ευρωζώνης. Υπογράμμισε πως η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει διαθέσιμα για να επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ