ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνουν την αξιολόγηση μεταθέτοντας εκκρεμότητες

Με υπαναχωρήσεις εκατέρωθεν και με τη μετάθεση των ακανθωδών ζητημάτων για το Σεπτέμβριο κινούνται κυβέρνηση και δανειστές στο ζήτημα των εκκρεμών προαπαιτούμενων, θέλοντας να πέσουν οι τόνοι.

Όπως προέκυψε μετά τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη που διήρκησε σχεδόν 5 ώρες και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, το βασικό θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι αυτό των «κόκκινων» δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, ενώ υπάρχουν και επιμέρους ζητήματα προς διευκρίνιση.

Μετά τη τηλεδιάσκεψη κυβερνητική πηγή ανέφερε πως έχουν κλείσει «σχεδόν» τα πάντα, προσθέτοντας πως υπάρχουν λεπτομέρειες προς διευθέτηση που το πιθανότερο θα κλείσουν σήμερα. Αναφέρθηκε δε σε νέο γύρο επαφών με τους θεσμούς σήμερα παράλληλα με την κατάθεση των τροπολογιών για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή.

Το θέμα που παραμένει ανοικτό είναι αυτό των κόκκινων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, για το οποίο δεν αποσαφηνίστηκε εάν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση σήμερα ή θα μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο. «Για ότι δεν συμφωνήσουμε θα το ξαναδούμε το Σεπτέμβριο», τόνισε κυβερνητική πηγή που μετείχε στη τηλεδιάσκεψη.

Όπως έγινε γνωστό :

  • Για τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου εξετάζεται λύση η οποία δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά αυτή ενδέχεται να μετατεθεί για το Σεπτέμβριο. Οι θεσμοί θεωρούν πως οι τράπεζες εν πολλοίς δεν κυνηγούσαν τους δανειολήπτες που είχαν δανειστεί με εγγύηση του Δημοσίου και επαναπαύονταν στο ότι με τον έναn ή με τον άλλο τρόπο αυτές πληρώνονταν. ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θεωρούν πως η πώληση αυτών των δανείων θα θέσει σε εγρήγορση του δανειολήπτες τους. Κατά πληροφορίες η κυβέρνηση έχει προτείνει από την πώληση σε funds θα εξαιρεθούν δάνεια που δόθηκαν σε σεισμόπληκτους και πυρόπληκτους.
  • Για το ΕΚΑΣ το θέμα διευθετήθηκε καθώς αποφασίσθηκε η κατάργησή του να ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2016 αντί την 1η Ιανουαρίου 2016, ώστε να μη ζητηθούν αναδρομικά. Ως αντάλλαγμα όμως η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχθηκε το ΕΚΑΣ να σταματήσει να χορηγείται για όλους όχι την 1η Ιανουαρίου 2020, αλλά την 30η Ιουνίου 2019.
  • Συμφωνία επιτεύχθηκε σε όλα τα ζητήματα του ασφαλιστικού και συγκεκριμένα στις εκπτώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων επιστημόνων, όπου οι δανειστές ζητούσαν να έχουν δικαίωμα έκπτωσης μόνο όσοι διαθέτουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ το χρόνο, αλλά και στο θέμα των επαγγελματιών αυτοαπασχολουμένων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και με εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Όσοι εντάσσονται σε αυτή την ομάδα ασφαλισμένων ζητήθηκε από τους θεσμούς να μεταφερθούν από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ, με αύξηση των εισφορών κατά 20%.
  • Στο θέμα της ασφάλισης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος οι δανειστές ζητούσαν αυτή να γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες και να μην αναλαμβάνει το κόστος το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζητούσαν την απόσυρση του άρθρου 31 του νέου νόμου, που προβλέπει ότι σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος το κράτος θα καταβάλλει στον ασφαλισμένο σύνταξη που θα ισούται τουλάχιστον με το διπλάσιο της εθνικής σύνταξης για την ασφάλιση 20 ετών, δηλαδή 768 ευρώ. Η κυβέρνηση φέρεται να μη δέχθηκε τις αιτιάσεις των δανειστών ουσιαστικά και να τους έπεισε για τη μη κατάργηση της καταβολής σύνταξης αναπηρίας σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή καταβολής της σύνταξης θανάτου στα μέλη της οικογένειας του θανόντος.
  • Στα ενεργειακά η κυβέρνηση εκπέμπει το μήνυμα πως έχει επέλθει συμφωνία, αλλά οι συζητήσεις για αυτά θα συνεχιστούν και σήμερα. Στο ζήτημα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) οι θεσμοί φέρεται να έχουν ικανοποιηθεί από το εναλλακτικό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ. Κατά τις ίδιες πηγές παραμένει ο δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ. «Ο ΑΔΜΗΕ δεν ιδιωτικοποιείται», ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος μετά τη τηλεδιάσκεψη.
  • Αδιευκρίνιστο πάντως παραμένει το τι θα ισχύσει για το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για δύο χρόνια και στο ύψος που αυτά θα διαμορφωθούν στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Από την παρέμβαση αυτή αναμένεται εξοικονόμηση 118 εκατ. ευρώ, την οποία τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM δεν δέχονται να αντικατασταθεί από αμφίβολης εφαρμογής δημοσιονομικά ισοδύναμα, όπως αυτά που πρότεινε ο Πάνος Καμμένος και σχετίζονται με εξοικονομήσεις από κωδικούς εξοπλιστικών προγραμμάτων. Στη βάση αυτή οι δανειστές θέλουν να ανακοινωθεί μέσα στον Οκτώβριο το νέο μισθολόγιο για δικαστικούς λειτουργούς, στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας κ.ά..

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται βροχή τροπολογιών, η οποία θα εκκινήσει από σήμερα τις 10 το πρωί (με την τροπολογία για τις offshore εταιρείες) και θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, με τις τροπολογίες που θα οριστικοποιηθούν στις συζητήσεις – τηλεδιασκέψεις μεταξύ τεχνικών κλιμακίων.

Στόχος είναι να κλείσουν όλα τα ανοικτά πεδία έως την Πέμπτη, καθώς τότε συνεδριάζει στην Βιέννη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για να αποφασίσει την επαναφορά του waiver, ήτοι τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στις πράξεις χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης