ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παρασκήνιο του Eurogroup της Τρίτης - γιατί δεν απαντούσε στο τηλέφωνο η Λαγκάρντ

Το παρασκήνιο του Eurogroup της Τρίτης - γιατί δεν απαντούσε στο τηλέφωνο η Λαγκάρντ
REUTERS/ FRANCOIS LENOIR

Το παρασκήνιο της συνεδρίασης του Eurogroup της 24ης Μαΐου ήταν ιδιαίτερα πλούσιο, με όλες τις πλευρές να είναι ανήσυχες, έπειτα από το αδιέξοδο στο οποίο είχε οδηγηθεί το EuroworkingGroup το προηγούμενο βράδυ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση.

Ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησε για ώρες τους υπουργούς, ήταν η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και η υπόθεση του ΤΑΙΠΕΔ που τέθηκε στο τραπέζι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ ζητούσε επίμονα εξηγήσεις από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για την υπόθεση του ΤΑΙΠΕΔ, όπου οι εμπειρογνώμονες αντιμετωπίζουν δίωξη για το αδίκημα της απιστίας και συγκεκριμένα, για την πώληση και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου, λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι το θεωρεί απαράδεκτο.

Για το λόγο αυτό μέχρι και στα τελευταία προσχέδια της δήλωσης του Eurogroup υπήρχε αναφορά για δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για νομική προστασία στα μέλη του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε τελικά ότι θα επιληφθεί του θέματος και η αναφορά αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο.

Η συμμετοχή του Ταμείου ήταν το άλλο μεγάλο «αγκάθι», αφού δεν μπορούσε να βρεθεί η κοινή γραμμή, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος “έπρεπε να εκφραστεί, με κάποιο τρόπο, ότι το ταμείο θα συμμετάσχει με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω”. Αλλά ούτε και οι 4 συμμετέχοντες του Ταμείου έδειχνα να συμφωνούν μεταξύ τους, ενώ διέκοπταν συνεχώς τη συνομιλία, γεγονός που οδήγησε σε εκνευρισμό του Σόιμπλε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένα από τα βασικά προβλήματα που προέβαλε ο νομικός σύμβουλος του Ταμείου, επιμένοντας ότι θα πρέπει να αναφέρεται ρητά στη δήλωση ήταν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια δεύτερη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από το Ταμείο το 2018, στο τέλος του προγράμματος, που θα κρίνει το ύψος των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είχε συμφωνήσεις να υπάρχει μια ανάλυση βιωσιμότητας στο τέλος του χρόνου, που θα έκρινε τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αλλά αυτή του 2018, που να βασίζεται στα στοιχεία του Ταμείου, τα οποία θα αναφέρονταν σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, δεν ήταν αποδεκτή. Βρέθηκε συμβιβασμός και γράφτηκε ότι θα γίνει από το ΔΝΤ, αλλά ύστερα από διαβούλευση με τους Ευρωπαίους και σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Μεγάλο πρόβλημα και καθυστέρηση δημιούργησε πάντως και η απουσία της Κριστίν Λαγκάρντ από το εν λόγω Eurogroup της προηγούμενης Τρίτης, με τον Πολ Τόμσεν να προσπαθεί επανειλημμένως και χωρίς επιτυχία να έρθει σε επικοινωνία μαζί της –καθώς βρισκόταν σε συνέδριο στο Καζακστάν-, περιμένοντας για τρεις ώρες την απάντησή της.