ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «βροχή» τροπολογιών για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα

Τροπολογίες που θα λύνουν τα εκκρεμή ζητήματα με τους θεσμούς, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ θα καταθέσει στις αρχές της εβδομάδος στη Βουλή η κυβέρνηση.

Το ζήτημα εξετάσθηκε σήμερα στην καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψη του άτυπου υπουργικού υπό τον πρωθυπουργό, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσε για τα προαπαιτούμενα που μένουν ανοικτά και για τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που θέλουν ΕΕ,ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ.

Η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων επείγει δεδομένου ότι στις 2 Ιουνίου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και είναι πιθανόν να αποφασίσει να επαναφέρει το waiver, δηλαδή την εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων από τους κανόνες που απαγορεύουν στην ΕΚΤ να δέχεται ως ενέχυρο τίτλους χώρας με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα.

Για να μην υπάρξουν «περιπλοκές» στο ΔΣ της ΕΚΤ η κυβέρνηση είναι σε διαρκείς τηλεδιασκέψεις με τα στελέχη των θεσμών για την επίλυση των θεμάτων που μένουν ακόμη ανοικτά.

Τα βασικά προαπαιτούμενα που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα αφορούν στα εξής:

  • Στο ΕΚΑΣ. Οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση αν δεν ανακτήσει τα αναδρομικά των 80 εκατ. ευρώ να λάβει ισοδύναμα μέτρα.Όλα δείχνουν πως η κάλυψη των αναδρομικών μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης δυσχεραίνει και πως η λύση για το θέμα θα είναι αυτή που θα υποδειχθεί από τους δανειστές.
  • Στο Ελληνικό. Οι θεσμοί θέλουν να κατατεθεί μέσα στον Ιούνιο η σύμβαση παραχώρησης στη Βουλή.
  • Στα κόκκινα δάνεια. Οι δανειστές θέλουν να πωλούνται και τα δάνεια που φέρουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και στη βάση αυτή ζητούν άρση των εγγυήσεων.
  • Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Οι θεσμοί ζητούν να υπάρξει πρόσθετη νομική κάλυψη για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
  • Ειδικά μισθολόγια: ΕΕ,ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ ζητούν ισοδύναμα μέτρα περικοπής δαπανών ανά υπουργείο ώστε να μην παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια.
  • Κτηματαγορά: Οι δανειστές θέλουν να προσχωρήσει η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για τις συναλλαγές στο real estate.

Συνολικά, οι παρεμβάσεις που έχουν ζητηθεί από τους θεσμούς ξεπερνούν τις 20, ωστόσο οι περισσότερες εξ αυτών αφορούν νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε την προηγουμένη Κυριακή από τη Βουλή με τους θεσμούς να ζητούν λεκτικές διορθώσεις και επιμέρους αλλαγές.

Εφόσον όλα εξελιχτούν ομαλά οι θεσμοί θα συντάξουν την έκθεση προόδου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα κατατεθεί σε κάποια εθνικά κοινοβούλια και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να κινήσει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης.

Η διαδικασία σύνταξης της έκθεσης εκτιμάται ότι θα χρειαστεί δύο εβδομάδες και στη βάση αυτή εκτιμάται πως η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα δοθεί περίπου στις 15 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης