Επώδυνες οι «διορθώσεις» των προαπαιτούμενων που κλειδώνουν τα 7,5 δισ. ευρώ
Φωτιά έχουν πάρει ήδη από χθες τα τηλέφωνα κυβέρνησης και θεσμών, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα προαπαιτούμενα που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ έως τα μέσα Ιουνίου. Οι τηλεδιασκέψεις είναι διαρκείς δεδομένου ότι πρέπει να ρυθμιστούν δύσκολα από πολίτικής άποψης ζητήματα που πλήττουν τους χαμηλοσυνταξιούχους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, αλλά και όσους έχουν δανειστεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Το Eurogroup κάλεσε την κυβέρνηση να «διορθώσει» τη νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ώστε να ολοκληρωθούν πλήρως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις της αξιολόγησης. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν σχετίζονται με το «συμπληρωμένο» Μνημόνιο Κατανόησης (supplemental Memorandum of Understanding -MoU), το οποίο η ΕΕ ανακοίνωσε χθες πως πρόκειται να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, ώστε να συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, οι προσθήκες στο Μνημόνιο Κατανόησης, δηλαδή στο πρόγραμμα μέτρων του ESM για την Ελλάδα, αφορούν στο «Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης», ένα ειδικό κείμενο που ήταν μέρος όλων των MoU από το 2010 και μετά , αλλά όχι σε αυτό του 2015, καθώς παραλήφθηκε εκ παραδρομής !
Αυτό το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης καθορίζει τους ορισμούς των δεικτών που υπόκεινται σε ποσοτικούς στόχους (κριτήρια απόδοσης και ενδεικτικοί στόχοι) και οι οποίοι επισυνάπτονται στο Μνημόνιο. Περιγράφει επίσης τις μεθόδους που πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της απόδοσης του προγράμματος, καθώς και τις απαιτήσεις πληροφόρησης για να διασφαλιστεί η επαρκής παρακολούθηση των στόχων.
«Τοξικές» διορθώσεις
Οι διορθώσεις που ζήτησε το Eurogroup από την Κυβέρνηση είναι πολιτικά τοξικές, καθώς έρχονται να προσθέσουν βάρη σε χιλιάδες συνταξιούχους και δανειολήπτες. Συγκεκριμένα:
-Στο ασφαλιστικό οι δανειστές ζητούν την επίσπευση κατάργησης του ΕΚΑΣ και την περαιτέρω μείωση των δικαιούχων. Αυτό θα γίνει με αλλαγή στα κριτήρια εισοδήματος για τους δικαιούχους του 2017 και του 2018, αλλά και με την κατάργηση του επιδόματος το 2019, αντί του 2020. Υπενθυμίζεται πως στο τέλος Ιουνίου θα χάσουν το ΕΚΑΣ όσοι έχουν ατομικό εισόδημα από σύνταξη πάνω από 7.972 ευρώ ή ξεπερνούν τα 8.884 ευρώ μαζί με άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια), καθώς και όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 11.000 ευρώ.
Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός απέκλεισε την αναδρομική επιστροφή του επιδόματος από 110.000 συνταξιούχους που το έλαβαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 , ενώ αυτό θα έπρεπε να είχε καταργηθεί, η τρύπα 80 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό θα καλυφθεί από τη ριζική μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ το διάστημα 2017-2019. Έτσι, αν και το 2017 είχαν συμφωνηθεί περικοπές 396 εκατ. ευρώ από το ΕΚΑΣ, αυτές αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες.
- Στα» κόκκινα» δάνεια οι δανειστές ζητούν τη διεύρυνση της πώλησης «κόκκινων» δανείων, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν σε Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΔΑΜΕΔ) ή σε Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων από μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΜΑΜΕΔ) και δάνεια που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου. Στο στόχαστρο βρίσκονται δάνεια 8.000 ιδιωτικών επιχειρήσεων που καλύπτονται από εγγυήσεις 1,57 δισ. ευρώ. Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σήμερα προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης έχουν δοθεί εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 6,324 δισ. ευρώ. Σε δημόσιες επιχειρήσεις έχουν δοθεί εγγυήσεις 3,1 δισ. ευρώ, οι δε τυποποιημένες εγγυήσεις ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η πώληση των εγγυημένων από το Δημόσιο δανείων σε μη τραπεζικές εταιρείες θα απαιτήσει νομοθετική αλλαγή, με την όλη υπόθεση να είναι δύσκολη καθώς ενδέχεται να επηρεάσει το ύψους της εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου.
-Στις αποκρατικοποιήσεις, οι δανειστές επιμένουν στην επίσπευση παραχώρησης του Ελληνικού και στην ολοκλήρωση της πώλησης της Εγνατίας Οδού. Σε αυτό το μέτωπο θετική εξέλιξη είναι η επικύρωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αξιοποίησης (Asset Development Plan) του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Το εν λόγω επιχειρησιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, το Ελληνικό, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, την Αφάντου Ρόδος, τον ΔΕΣΦΑ, τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΤΥ , το Ελευθέριος Βενιζέλος, δημοπρασίες ακινήτων, 11) Μαρίνες, την Εγνατία Οδό, τα ΕΛΠΕ, τον ΟΤΕ, 1τη ΔΕΗ, την ΕΥΑΘ, 1την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΠΑ και 1τα ΕΛΤΑ.
Σύμφωνα με το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει παρά τις δικαστικές εμπλοκές και τις επόμενες ημέρες θα επιδιωχθεί υπογραφή της σύμβασης και κύρωση από τη Βουλή.