ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Οι πλέον αποτελεσματικές δημοσιονομικά μεταρρυθμίσεις αφορούν στο ασφαλιστικό

Την άποψη πως οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα έχουν τις πλέον ορατές βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές επιπτώσεις από όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, διατυπώνουν οι αναλυτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε έκθεση που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση σημειώνει πως η ρήτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εισήχθη στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2005 επιτρέπει καθυστερήσεις στο ρυθμό της δημοσιονομικής προσαρμογής, στην περίπτωση που ένα κράτος μέλος εφαρμόζει «μείζονες» διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με άμεσες μακροπρόθεσμες θετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Ωστόσο, κατά την ΕΚΤ η εν λόγω ρήτρα έκανε λίγα για να τονώσει την ορμή των μεταρρυθμίσεων. Η δε πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη βέλτιστη χρήση της υφιστάμενης ευελιξίας στο πλαίσιο των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιχειρεί κατά τους αναλυτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναβιώσει τη ρήτρα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εν μέρει, με τη χαλάρωση των απαιτήσεων για την εφαρμογή της. «Η ρήτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πρέπει να εφαρμόζεται με προσοχή», σημειώνεται στην έκθεση.

Η ΕΚΤ αποσαφηνίζει πως οι «μείζονες» διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στοχεύουν πρώτα απ 'όλα στο να βελτιώσουν τον τρόπο που η κυβέρνηση εργάζεται και να περιορίσουν την περίμετρο της κυβερνητικής δράσης σε αυτές τις λειτουργίες για τις οποίες υπάρχει σαφής οικονομική λογική. Ως εκ τούτου, πρέπει να διαχωρίζονται από τις δράσεις δημοσιονομικής πολιτικής που ασχολούνται με το επίπεδο των φόρων και των δαπανών. Ενδεικτικώς, -κατά την ΕΚΤ -οι φορολογικές ελαφρύνσεις ή αποσπασματικά μέτρα περικοπής δαπανών δεν χαρακτηρίζονται ως μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αποτελεσματικές οι μειώσεις στις συντάξεις

Οι αναλυτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρουν ακόμη πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να επηρεάσουν την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά μέσω πολλαπλών καναλιών. Σύμφωνα με τους ίδιους οι μονές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς σε άλλες περιπτώσεις, το καθαρό αποτέλεσμα είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό (για παράδειγμα, στις αγορές εργασίας και προϊόντων).

Σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα η ΕΚΤ σημειώνει πως οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος που διαφοροποιούν την πηγή χρηματοδότησης των συντάξεων και μειώνουν την επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών είναι επωφελείς για τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών σε κοινωνίες με δημογραφικά προβλήματα. Στη βάση αυτή οι αναλυτές της ΕΚΤ αποσαφηνίζουν πως οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εξισορροπούν μεταξύ των εκτιμήσεων για δημοσιονομική βιωσιμότητα και την επάρκεια των συντάξεων, ειδικά δε για τους χαμηλόμισθους.

Ως παραδείγματα διαθρωτικών προσαρμογών στο ασφαλιστικό η ΕΚΤ αναδεικνύει την αύξηση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης και την αφαίρεση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση, την κατάργηση ή τη μείωση των μηχανισμών τιμαριθμοποίησης των συντάξεων και τις αλλαγές στο επίπεδο του μισθού αναφοράς που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών παροχών, τα οποία όπως αναφέρει παράγουν πιο άμεσες θετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης