ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσπάθεια γεφύρωσης διαφορών ΕΕ- ΔΝΤ για το χρέος στο Eurogroup

Στη σύνταξη προσχέδιου συμφωνίας για το ελληνικό χρέος προχώρησε το EuroWorking Group μετά από πολύωρη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συντάχθηκε με την εν λόγω συμφωνία εμμένοντας στις θέσεις που εξέφρασε χθες μέσω της προκαταρκτικής έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ουσιαστικά στη συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκινά στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ και να γεφυρωθούν οι διαφορές, κυρίως στο ζήτημα που εγείρει το Ταμείο για μείωση επιτοκίων και περιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ στο Eurogroup θα το εκπροσωπήσει ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα Πόουλ΄Τόσμεσν.

Η θέση του Ταμείου για άμεση και σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χωρίς νέους όρους και πριν το 2018 δεν βρίσκει σύμφωνες πολλές χώρες της ευρωζώνης. Πληθαίνουν δε οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν πως το Ταμείο θα πρέπει να μην μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και να αποκτήσει πλέον ρόλο παρατηρητή.

Αν και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πολιτικά απαραίτητη για χώρες όπως η Γερμανία, ωστόσο κάποιοι υποστηρίζουν πως το Ταμείο θα μπορούσε να παραμείνει «με άλλο κοστούμι» στην Ελλάδα μέσω ενός Post Program Monitoring προγράμματος ή ενός προγράμματος Staff Monitored Program.

Η διαφορά έγκειται στο ότι το ΔΝΤ ζητά σταθερά επιτόκια που δεν θα υπερβαίνουν το 1,5% έως το 2040, επιμήκυνση όλων των ευρωπαϊκών δανείων για έως 30 χρόνια και επέκταση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσουν οι αποπληρωμές για έως 20 χρόνια. Η πρόταση αυτή οδηγεί σε όρους καθαρής παρούσας αξίας σε ζημιές τον ESM, κάτι που το ΔΝΤ αναγνωρίζει και προτείνει αυτές να καλυφθούν απευθείας από τα κράτη μέλη.

Μια ακόμη διαφορά είναι πως το Ταμείο ζητά αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας, εμμένοντας σε μείωση του στόχου για μακροπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%, ποσοστό το οποίο χαρακτηρίζει πιο ρεαλιστικό. Κατά το ΔΝΤ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που έχει θέσει η Ευρωζώνη απαιτεί βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη και να διευρυνθεί η φορολογική βάση, όμως τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτούς τους τομείς υποδεικνύουν έλλειψη πολιτικής και κοινωνικής στήριξης.

Σε κάθε περίπτωση στο EuroWorking Group διαπιστώθηκε συναινετικό κλίμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 4 δισ. ευρώ περίπου θα καταβληθούν σταδιακά για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων διαφορών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης