ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρό καλάθι για το χρέος στο Eurogroup

Μικρό καλάθι για το χρέος στο Eurogroup
Eurokinissi

Η διάσταση απόψεων μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Γερμανίας στο θέμα του ελληνικού χρέους παραμένει μεγάλη, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις των αναλυτών να θεωρούν πως το αυριανό Eurogroup θα παραπέμψει τις σημαντικές αποφάσεις στο μέλλον.

Οι ίδιες πληροφορίες μιλούσαν και για ένα πιθανό «γλυκαντικό», το οποίο θα εξασφαλίσει τη θετική στάση του ΔΝΤ, ήτοι την επαναγορά του χρέους του ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Συγκεκριμένα , το Ταμείο θα μειώσει την έκθεσή του στην Ελλάδα, η οποία είναι πολύ υψηλότερη απ’ όσο προβλέπουν οι κανονισμοί. Παράλληλα θα μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους από την Ελλάδα, καθώς τα επιτόκια του ESM θα είναι πολύ χαμηλότερα. Αν το Ταμείο επιστρέψει έπειτα από αυτό στο πρόγραμμα θα το κάνει με ένα πολύ μικρό ποσόν, για λόγους περισσότερο συμβολικούς (3 δις ευρώ περίπου)

Οι σημαντικότερες αποφάσεις, ωστόσο, για την επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, την παράταση της περιόδου χάριτος και για το επιτόκιο αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά το 2018.

Οι αποφάσεις αυτές προϋποθέτουν εγκρίσεις από τα εθνικά Κοινοβούλια και αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έχει να αντιμετωπίσει εκλογές το 2017. Έτσι στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει μια πολιτική δέσμευση για το μέλλον και μάλιστα υπό προϋποθέσεις, που θα αφορούν τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ