ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέος: Εξαγορές δανείων του ΔΝΤ και του πρώτου μνημονίου σκέφτονται οι Ευρωπαίοι

REUTERS/Frank Augstein/Pool

Στη λύση της εξαγοράς δανείων που έχει δώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα ή δανείων που δόθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, το 2010 και 2011, φαίνεται να καταλήγουν οι Ευρωπαίοι εταίροι ώστε να πετύχουν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως γράφει η εφημερίδα, στο Eurogroup της Τρίτης οι Ευρωπαίοι θα επιδιώξουν συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για το χρέος, όμως ταυτόχρονα προτιμούν να μεταθέσουν τυχόν αποφάσεις για πιο αμφιλεγόμενες μορφές αναδιάρθρωσης για μετά το 2018.

Το εν λόγω προσχέδιο δεν συνιστά οριστική συμφωνία, καταρτίστηκε όμως στο περιθώριο της συνεδρίασης υπουργών Οικονομικών του G7 στην Ιαπωνία και ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Τρίτης.

Στη σύσκεψη αυτή φέρεται να έλαβε μέρος και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τη στιγμή που το Ταμείο ζητά βαθιά ελάφρυνση του χρέους, έχοντας προτείνει περίοδο χάριτος ως το 2040 για να αρχίσουν οι πληρωμές των ευρωπαϊκών δανείων, επιμήκυνση της αποπληρωμής ως το 2080 και επιτόκιο 1,5% τουλάχιστον ως το 2045.

Πηγές των FT ανέφεραν ωστόσο ότι κατά τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους η κ. Λαγκάρντ επέδειξε κάποια ευελιξία, χωρίς όμως να είναι γνωστή η τελική θέση που θα λάβει το Ταμείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης