ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μέλλον της ενέργειας: Πράσινο υδρογόνο και βιοαέριο

freepik.com

Νέα δεδομένα στην αγωνιώδη προσπάθεια επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης φέρνουν μια σειρά από πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες.

Τόσο το πράσινο υδρογόνο όσο και το βιοαέριο έχουν τη δυνατότητα να παράξουν ενέργεια με τρόπο εξαιρετικά φιλικό προς το περιβάλλον, αντικαθιστώντας μέρος της παραγωγής που γίνεται σήμερα από υδρογονάνθρακες και ορυκτά καύσιμα.

Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό έχουν ήδη ληφθεί μια σειρά από μέτρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έλαβε ξεκάθαρη θέση υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών που θα «ξεκλειδώσουν» τα οφέλη από της συγκεκριμένες τεχνολογίες.

Χρηματοδότηση για το πράσινο υδρογόνο

Αναλυτικά, έντονο είναι το ενδιαφέρον για το πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται με την μέθοδο της ηλεκτρόλυσης του νερού από ηλεκτρικό ρεύμα προερχόμενο από ΑΠΕ.

Το πράσινο υδρογόνο έχει χαμηλούς εώς μηδενικούς ρύπους CO₂ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για ηλεκτρικό ρεύμα μέσω κυψελίδων καυσίμου, είτε σε αέρια μορφή για χρήση του στις μεταφορές. Συγκριτικά με άλλες μορφές παραγωγής υδρογόνου, είναι πιο δαπανηρό προς το παρόν αλλά σίγουρα το πιο φιλικό στο περιβάλλον.

freepik.com

Ακριβώς επειδή το κόστος είναι πολύ μεγάλο, απαιτούνται αρκετά κονδύλια για να χρηματοδοτηθούν οι σχετικές επενδύσεις, τόσο στο μέτωπο της έρευνας και ανάπτυξης όσο και σε αυτό της παραγωγής. Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η σύσταση ενός νέου φορέα διευκόλυνσης της αγοράς, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου (ΕΤΥ), αποστολή της οποίας θα είναι να συμβάλει στην παροχή εγγυήσεων για την αγορά υδρογόνου, κάνοντας ιδίως χρήση των πόρων του Ταμείου Καινοτομίας.

Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η νέα τράπεζα θα μπορέσει να επενδύσει 3 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να βοηθήσει στην οικοδόμηση της μελλοντικής αγοράς υδρογόνου που θα βοηθήσει στην πραγματοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

«Χάρη στο σχέδιο REPowerEU διπλασιάσαμε τον στόχο μας: θέλουμε έως το 2030 να παράγουμε ετησίως δέκα εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν αναφερόμενη στα σχέδια της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια.

Καταλύτης εξελύξεων το βιοαέριο

Αντίστοιχα, καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης μπορεί να παίξει και το βιοαερίο.

Όπως εξηγεί η κυρία Ελένη Μπαϊράμη, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ECO HELLAS, σύμφωνα και με πρόσφατες μελέτες του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Βιομάζας στη Λειψία και του Ινστιτούτου Βούπερταλ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως και το 46% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο μπορεί να καλυφθεί από βιοαέριο. Μάλιστα, όπως τονίζει η κυρία Μπαϊράμη, υπάρχουν σχέδια επέκτασης παραγωγής βιομεθανίου από μονάδες βιομάζας με έμφαση στα απόβλητα και τα υπολείμματα καθώς και υλικά όπως το άχυρο, η κοπριά ή ο κουκούτσι σταφυλιών.

Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ευρωπαϊκές μονάδες παραγωγής βιοαερίου πρόκειται να παράγουν 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα βιομεθανίου έως το 2030. Αυτό απαιτεί διπλασιασμό της παραγωγικής ικανότητας των περίπου 20.000 υφιστάμενων μονάδων βιοαερίου στην Ευρώπη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Harmen Dekkers, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιοαερίου, το βιοαέριο θα μπορούσε να καλύψει ακόμη και το 30 έως 50% των μελλοντικών αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο έως το 2050.

Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό, μια σειρά από χώρες της Ευρώπης έχουν θεσπίσει ευεργετικά μέτρα για τη χρήση του βιοαερίου. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Αύξηση της παραγωγικής ικανότητας βιομεθανίου με χρήση των τεχνικών δυνατοτήτων των υφιστάμενων εργοστασίων
  • Απλοποίηση της μετάβασης από την επιτόπια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην παραγωγή και την τροφοδοσία βιομεθανίου
  • Συντόμευση των περιόδων υλοποίησης μέσω απλουστευμένων και λιγότερο περίπλοκων διαδικασιών έγκρισης για νέα κατασκευή μονάδων βιομεθανίου
  • Νέοι κανονισμοί για την τροφοδοσία βιομεθανίου σε νομοθετικές πράξεις Πρόσβασης στο Δίκτυο Αερίου
  • Απλοποίηση της επαλήθευσης της βιωσιμότητας και της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου
  • Ενεργοποίηση του εμπορίου βιομεθανίου σε ολόκληρη την ΕΕ
  • Εισαγωγή ενός μοντέλου χρηματοδότησης για την επέκταση της παραγωγής βιομεθανίου μέσω
  • Ένταξη του βιομεθανίου σε αναπτυξιακούς νόμους και άλλα εργαλεία χρηματοδότησης
  • Υποχρεωτική χώνευση οργανικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας σε βιομεθάνιο
  • Ενθάρρυνση για της χρήση βιομάζας για ενέργεια σε εγκαταστάσεις βιομεθανίου.

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στην Ενέργεια εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης