G7: Χαμηλές προσδοκίες για κοινή στρατηγική για την ανάπτυξη
Με σαφείς διαφοροποιήσεις στην νομισματική πολιτική πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα η σύνοδος των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου, των G7, με τους ηγέτες των χωρών τους να ετοιμάζονται να υιοθετήσουν ο καθένας τις δικές του πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της στασιμότητας στην παγκόσμια οικονομία.
Ενώ η χρόνια επιθετική νομισματική πολιτική, με τύπωμα νέου χρήματος, έχει φτάσει στα όριά της, η απάντηση των G7 στον ανεμικό πληθωρισμό και την υποτονική ανάπτυξη δεν φαίνεται να είναι ενιαία.
Οι υπουργοί Οικονομικών των G7 βρέθηκαν εχθές στο Σεντάι, στα βορειοδυτικά της Ιαπωνίας, αναζητώνταςσυμβουλές από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, μεταξύ αυτών και ο νομπελίστας Ρόμπερτ Σίλερ, για την ενίσχυση της ανάπτυξης, σε ένα ανεπίσημο συμπόσιο ενόψει της επίσημης συνάντησης των G7 σήμερα.
Οι συμμετέχοντες στο συμπόσιο συμφώνησαν ότι αντί να βασίζονται στην βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική τόνωση ή την νομισματική πολιτική, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με την σωστή επιλογή επενδύσεων αποτελούν τις λύσεις για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ιαπωνία θα βρεθεί απομονωμένη, αφού ελπίζει σε μια συμφωνία για συντονισμένη δημοσιονομική δράση για να τονώσει την παγκόσμια ζήτηση.
Η Γερμανία, δεν έδειξε σημάδια ανταπόκρισης στα καλέσματα της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ για ενίσχυση της δημοσιονομικής τόνωσης και αντίθετα, προειδοποίησε για τους κινδύνους της υπερβολικής νομισματικής χαλάρωσης.
Ωστόσο, οι ηγέτες του G7 έχουν δηλώσει ότι δεν θα είχαν αντίρρηση εάν η Ιαπωνία αναλάμβανε πρωτοβουλίες για εντονότερη δράση με τη χρήση νομισματικών και δημοσιονομικών εργαλείων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αυτό σημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών του G7, ενώ αναλώνονται να προειδοποιούν για τους κινδύνους της οικονομίας, ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της στάσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης.
Στο συμπόσιο οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ Brexit θα προκαλέσει γενικότερη οικονομική αναταραχή, σύμφωνα με πηγή της G7.