ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος 2022 - Οι προϋποθέσεις

Ποιοι θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος 2022 - Οι προϋποθέσεις
Το μέτρο συνδέεται με μια παράλληλη πολιτική κινήτρων για τη στήριξη της αγοράς εργασίας Pixabay

Χιλιάδες εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα που έχουν ενεργό δραστηριότητα εντός του 2022 θα εξαιρεθούν το 2023 από το τέλος επιτηδεύματος, εφόσον προχωρήσουν σε συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων.

Συγκεκριμένα, στη βάση των όσων ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα απαλλαγούν σε μόνιμη βάση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ) που θα αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστον για διάστημα τριών μηνών ετησίως.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο, μόνιμου χαρακτήρα που τίθεται σε άμεση εφαρμογή και συνδέεται με μια παράλληλη πολιτική κινήτρων για τη στήριξη της αγοράς εργασίας.

Ενδεικτικά, επιχείρηση με ετήσια ακαθάριστα έσοδα 1 εκατ. ευρώ, που αυξάνει τον Οκτώβριο του 2022 το προσωπικό πλήρους απασχόλησής της, έστω κατά 1 υπάλληλο τον οποίο διατηρεί τουλάχιστον για τρεις μήνες, θα δικαιούται την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος για το 2022.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε:

α) 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,

β) 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,

γ) 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,

δ) 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.

Σηmειώνεται ότι στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης του Προγράμματος Σταθερότητας της Ελλάδος η Κομισιόν ζητούσε από την κυβέρνηση την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε ότι το συγκεκριμένο τέλος οδηγεί σε επιβαρύνσεις με πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τις επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο και λειτουργεί ως φραγμός στην επιχειρηματικότητα. Στη βάση αυτή, καλούσε τις ελληνικές Αρχές να επαναξιολογήσουν το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το τέλος επιτηδεύματος.