ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένει το ΔΝΤ για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Επιμένει το ΔΝΤ για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ REUTERS/Stephen Jaffe/IMF Staff Photo/Pool

Η ευρωζώνη πρέπει να δεσμευτεί για επίσημη αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους πριν το ΔΝΤ δανείσει νέα χρήματα στη χώρα, σύμφωνα ανώτατο αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι υποσχέσεις για επανεξέταση της εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας δεν αρκούν εκτός και αν συνοδεύονται από συγκεκριμένους όρους για αναθεώρηση του βάρος του δανεισμού, δήλωσε ο Ντέιβιντ Λίπτον, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, σε συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον.

Η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δις ευρώ τον Αύγουστο από την Ευρωζώνη και τώρα επιθυμεί και την συμμετοχή του ΔΝΤ.

"Εμείς θέλουμε μια λειτουργία χρέους όπως συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της," είπε ο Λίπτον.

"Για να προχωρήσουμε, θέλουμε κάτι παραπάνω από μια γενική διαβεβαίωση ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί, αλλά συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα διασφαλίσουμε ότι η χρηματοδότηση και εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους θα βρεθεί σε βιώσιμο δρόμο."

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα σε συνεργασία με το ΔΝΤ, το οποίο θα αντικαταστήσει αυτό το οποίο εκπνέει τον Μάρτιο του 2016.

Οποιοδήποτε πρόγραμμα του ΔΝΤ πάντως, θα πρέπει να λάβει την έγκριση του εκτελεστικού συμβουλίου που απαρτίζεται από 188 χώρες μέλη. Σύμφωνα με τον Λίπτον το ύψος της νέας χρηματοδότησης από το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Η Γερμανία και άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να παίξει έναν οικονομικό και τεχνικό ρόλο στην οικονομία της Ελλάδας και να αποκαταστήσει την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

Ο Λίπτον δήλωσε ότι το ΔΝΤ έχει τέσσερις προτεραιότητες που αφορούν το νέο πρόγραμμα:
Εφαρμογή των πολιτικών δεσμεύσεων, δημοσιονομική προσαρμογή για την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα, αποκατάσταση του τραπεζικού τομέα και τακτοποίηση του χρέους.

Η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί πάγιο αίτημα του ΔΝΤ για την ένταξη στο νέο πρόγραμμα διάσωσης. Το Ταμείο διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι τώρα οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης πρέπει να δράσουν πέρα από τις υποσχέσεις για το χρέος, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Bruegel, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει 31,7 δις ευρώ αν οι δανειστές συμφωνούσαν σε τρία μέτρα: στην απομείωση των επιτοκίων των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το πρώτο πακέτο διάσωσης, την επέκταση των ωριμάνσεων κατά δέκα χρόνια και την επέκταση των δανείων από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.

Τι θέλουν οι Ευρωπαίοι

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης (εκτιμάται στα 16 δισ. ευρώ) οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να υιοθετήσουν θέσεις τους Ταμείου για τον υπολογισμό της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

Στη βάση αυτή οι Ευρωπαίοι εξετάζουν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους υπό το πρίσμα των μικτών αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας, δηλαδή της σχέση μεταξύ της καταβολής τοκοχρεολυσίων και της οικονομικής ισχύος της χώρας. Πιο απλά όταν η ανάπτυξη είναι εύρωστη θα αποπληρώνεται μεγαλύτερο χρέος από όταν είναι ισχνή.