ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μεγάλες αραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικλά Εμιράτα - ΙΝΤΙΜΕ

Ο δρόμος για αραβικές επενδύσεις στη χώρα μας έχει ανοίξει, με την Ελλάδα να φαίνεται πως αποτελεί προτεραιότητα μεταξύ των επενδυτικών προορισμών των αραβικών κεφαλαίων τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα με τις ενέργειες στρατηγικού χαρακτήρα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, ενίσχυση των επενδυτικών και εμπορικών σχέσεων αναμένεται και από το γεγονός ότι στη φετινή 86η ΔΕΘ, τιμώμενη χώρα θα είναι για πρώτη φορά μια αραβική χώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Το «παρών» στην 86η ΔΕΘ αναμένεται να δώσουν περίπου 50 εταιρείες και φορείς από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από τους κλάδους, μεταξύ άλλων, των logistics, τροφίμων-ποτών, αεροπορίας, ναυπηγείων, των αμυντικών κατασκευών, καθώς και εταιρείες καινοτομίας-τεχνολογίας, real estate και διαχείρισης επενδύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή οι άμεσες ξένες επενδύσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα ανέρχονται στα 207 εκατ. ευρώ, ενώ κατά το 2021 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα επενδύσεις της τάξεως των 47 εκατομμυρίων ευρώ.

Το μεγάλο «παράθυρο» άνοιξε με τη στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο στο Άμπου Ντάμπι, μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και της ADQ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία αναμένεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις αξίας 4 δισ. ευρώ σε διάφορους τομείς και κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας – μεταξύ αυτών, στον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, σε ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ.

Επιπλέον, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και η Mubadala Investment Company, ο κρατικός επενδυτικός βραχίονας των ΗΑΕ με έδρα το Abu Dhabi, υπέγραψαν τη διεύρυνση της υφιστάμενης από το 2018 συνεργασίας συν-επενδύσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ, ώστε αυτή να περιλαμβάνει και επενδύσεις σε Ελληνικά venture capital και private equity funds υψηλής απόδοσης, τα οποία επικεντρώνονται σε επενδύσεις σε ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς.

Μέσα στο καλοκαίρι, διαδοχικές επιχειρηματικές αποστολές από Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έφτασαν στη χώρα μας. Οι προοπτικές ενίσχυσης των επενδυτικών σχέσεων βρέθηκαν πρόσφατα στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΑΕ, σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan, ενώ σειρά συναντήσεων με Έλληνες υπουργούς είχε ο υπουργός Βιομηχανίας και Υψηλής Τεχνολογίας της χώρας, Dr. Sultan Al Jaber, κατά την επίσκεψή του τον Ιούνιο στη χώρα μας.

Στη συγκεκριμένη αποστολή μετείχαν εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία των ΗΑΕ καθώς και από 20 επιχειρήσεις της Αραβικής Χερσονήσου ενώ στο επίκεντρο των επιχειρηματικών συναντήσεων και παρουσιάσεων, βρέθηκαν πέντε επιμέρους θεματικές με υπόβαθρο την ενέργεια και συγκεκριμένα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, της ηλιακής και αιολικής ενέργειας και της αποθήκευσής τους, του υδρογόνου, της εξόρυξης και παραγωγής, της προμήθειας φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και του υδρογόνου.

Επιχειρηματικές «γέφυρες» χτίστηκαν και με τη Σαουδική Αραβία στο πρόσφατο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, όπου υπογράφηκαν 16 επιχειρηματικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών επιχειρηματικών ομίλων και εταιρειών στους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στην 86η ΔΕΘ εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης