ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Θεσσαλονίκη ως κέντρο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας

Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, στη Θεσσαλονίκη ΙΝΤΙΜΕ

Σε πόλο έλξης επενδύσεων, με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στο επίκεντρο, έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη που μπαίνει διαρκώς στο «ραντάρ», διεθνών κολοσσών.

 

Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε έναν τεχνολογικό κόμβο, χτίζοντας ένα οικοσύστημα καινοτομίας στο οποίο πέραν των πολυεθνικών εταιρειών που υλοποιούν μεγάλες επενδύσεις στην πόλη, συμβάλλουν επίσης, μικρότερες startup επιχειρήσεις όπως και ερευνητικά ιδρύματα.

Τα ελκυστικά χαρακτηριστικά της πόλης, τα οποία έχουν ξεχωρίσει στελέχη εταιρειών που εκδηλώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον, είναι μεταξύ άλλων, η γεωγραφική της θέση, το υπάρχον οικοσύστημα καινοτομίας, το ανθρώπινο δυναμικό που προέρχεται από τα πανεπιστήμια της πόλης, το λιμάνι και το αναβαθμισμένο αεροδρόμιο της, ο εξαγωγικός προσανατολισμός των επιχειρήσεών της καθώς και η προοπτική της ώστε να εξελιχθεί σε τεχνολογικό και καινοτομικό hub για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Οι επενδύσεις διεθνών κολοσσών στην πόλη δημιουργούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας ενώ είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχει κάνει ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ήδη οι νέες θέσεις εργασίας από την εγκατάσταση μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και καινοτομίας στην πόλη, φτάνουν τις 2.800.

Οι μεγάλες επενδύσεις

Κομβική για την προσέλκυση νέων επενδύσεων ήταν η «ψήφος εμπιστοσύνης» που έδωσε στη Θεσσαλονίκη η αμερικανική πολυεθνική Pfizer, για τη δημιουργία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, το οποίο αποτελεί ένα από τα έξι κέντρα της εταιρείας σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και του Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών. Ενδεικτικό της σημασίας της συγκεκριμένης επένδυσης είναι ότι, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στην πλήρη της εξέλιξη, θα αυξήσει κατά περισσότερο από 650 εκατ. ευρώ το ΑΕΠ της πόλης. Σε ό,τι αφορά το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, μελέτη επίσης του ΙΟΒΕ εκτιμά ότι μπορεί να υποστηρίξει συνολικά 8.100 θέσεις εργασίας, σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας, για την περίοδο 2020-2030.

Παράλληλα, σε ένα από τα πιο καινοτόμα κέντρα πληροφορικής στην Ευρώπη φιλοδοξεί να μετατραπεί το Κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού (Telekom IT hub) που δημιουργεί η Deutsche Telecom στην πόλη. Η πρόσφατη μετεγκατάσταση του hub του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού, από την Αγία Πετρούπολη στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει φέρει ήδη στην πόλη 258 επιστήμονες πληροφορικής ενώ το 2024 εκτιμάται πως στο hub θα απασχολούνται πάνω από 500 άτομα.

Τη Θεσσαλονίκη, είχε επίσης επιλέξει για την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων και η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία Cisco πραγματοποιώντας επένδυση άνω των 10 εκατ. ευρώ, ενώ τον δρόμο των επενδύσεων είχε ανοίξει στις αρχές του 2018 η Deloitte, με τη δημιουργία του Deloitte Alexander Competence Center που αποτελεί πρότυπο κέντρο δημιουργίας τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης, στο Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, τεχνολογικό hub στην πόλη έχει δημιουργήσει και η συμβουλευτική εταιρεία Accenture που συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Σε έκταση 760 στρεμμάτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη, «τρέχει» και το φιλόδοξο εγχείρημα για τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς, ThessINTEC, το οποίο έχει ήδη προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από το ισραηλινό Τεχνολογικό Πάρκο της Beersheba αλλά και περίπου 100 εταιρειών που έχουν ήδη υπογράψει MoUs για την εγκατάστασή τους εκεί.

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στην 86η ΔΕΘ εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης