ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HSBC-Citigroup βλέπουν αποχώρηση του ΔΝΤ

REUTERS

Τη στιγμή που κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το ελληνικό χρέος, σοβαρές επιφυλάξεις για το αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα διατυπώνουν η HSBC και η Citigroup. Οι δύο μεγάλες τράπεζες εκτιμούν πως το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένει «αγκάθι» για τη συμμετοχή του ταμείου. 

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ είχε υποβάλει πρόταση η Ελλάδα να μην καταβάλει τόκους ή κεφάλαιο προς την ευρωζώνη μέχρι το 2040 σύμφωνα με πηγές του Ταμείου που επικαλείται το Dow Jones Newswires.

Όπως ανέφερε το δημοσίευμα του πρακτορείου το ΔΝΤ προτείνει τα δάνεια της Ελλάδας προς την ευρωζώνη να ωριμάζουν στο διάστημα 2040-2080, καθώς και να τεθεί το επιτόκιο των δανείων αυτών στο 1,5%, για δεκαετίες.

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την τελευταία πρόταση του ΔΝΤ και δηλώνει ότι δεν αποδέχεται «πάγωμα» των επιτοκίων για την Ελλάδα και πως μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να αποκλείεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.

Η Citigroup, σε σημείωμα προς τους πελάτες της, αναφέρει ότι η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέους πηγαίνει πολύ πιο μακριά από ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν και πιθανότατα αποτελεί το σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις της ελάφρυνσης του χρέους με το ΔΝΤ.

Η Citigroup αναφέρει πως "αμφιβάλλουμε ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία για το χρέος στη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, και θα υπάρξουν μόνο ορισμένες άτυπες δεσμεύσεις. Έτσι, πιστεύουμε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει αβέβαιη προς το παρόν".

Από την πλευρά της η HSBC σε ανάλυση της επισημαίνει πως βασική αβεβαιότητα παραμένει το ΔΝΤ και το αν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. «H λύση που προτάθηκε από το Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν δείχνει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ -και σύμφωνα με την εκτίμηση της HSBC, δεν θα αρκέσει για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Ως εκ τούτου, σημειώνει ο οίκος, η ευρωζώνη ενδέχεται να χρειαστεί να προχωρήσει χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τουλάχιστον προσώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης