Eurogroup 24 Mαΐου: Χαμηλώνουν τις προσδοκίες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι
Χαμηλώνουν τον πήχυ των προσδοκιών ενόψει Eurogroup της 24ης Μαΐου με δηλώσεις τους Ευρωπαίοι παράγοντες, στον απόηχο και της νέας πρότασης του ΔΝΤ για το χρέος.
Ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζεται για να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο την Κυριακή, κάτι που θεωρείται σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε επιφυλακτικός, για το ενδεχόμενο συμφωνίας στο επερχόμενο Eurogroup. «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρθηκε και στο χρέος, επισημαίνοντας- σύμφωνα με το δημοσίευμα- ότι η Ελλάδα έχει μακράς διάρκειας χρέος, για το οποίο απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια, σχολιάζοντας εμμέσως την πρόταση του ΔΝΤ.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε ότι υπάρχουν 43 συνολικά προαπαιτούμενα, τα οποία έχουν μεταφερθεί για τη δεύτερη αξιολόγηση του Οκτωβρίου.
Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ακολούθησαν την παρέμβαση ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωζώνης ο οποίος επεσήμανε σήμερα από τις Βρυξέλλες πως η επίτευξη συνολικής συμφωνία πακέτο ως το Eurogroup είναι «δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη»
Η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει το βασικό πακέτο μέτρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, μαζί με τα εφεδρικά μέτρα και μια πολιτική συμφωνία για το θέμα του χρέους που θα ικανοποιεί τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
«Για αυτό δουλεύουμε. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Όσον αφορά το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι υπάρχει συμφωνία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.
«Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι κινούμαστε προς μια λύση που θα ικανοποιεί τα κριτήρια περί αυτοματισμού, νομοθέτησης και διαφάνειας που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ», δήλωσε, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο εφεδρικός μηχανισμός αποτελεί πλέον μέρος του Μνημονίου και του συνολικού πακέτου μέτρων.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, η προσδοκία είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τη μορφή των μέτρων, την αναγκαιότητά τους και το χρονοδιάγραμμα, ανέφερε ο ίδιος.
«Σύμφωνα με την απόφαση του Ιουλίου του 2015, τα ζητήματα σχετικά με το χρέος θα εξεταστούν μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, δηλαδή την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Αυτό δεν αποκλείει, όμως, να προηγηθεί μια πολιτική συμφωνία για το ποια μέτρα, αν και πότε θα εφαρμοστούν, δεδομένου, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει ήδη ψηφίσει ένα μεγάλο μέρος των προαπαιτούμενων», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος και προσέθεσε πως η συνολική συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει το βασικό πακέτο μέτρων μαζί με τον μηχανισμό των εφεδρικών και την πολιτική συμφωνία για το χρέος. «Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο» υπογράμμισε.
Όσον αφορά την επόμενη δόση, είπε ότι το ποσό θα λαμβάνει υπόψη την εξυπηρέτηση του χρέους τους επόμενους μήνες, και κυρίως τις σημαντικές πληρωμές που έχει η Ελλάδα γύρω από την 20η Ιουλίου. Ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε τα όσα υποστήριξε την προηγούμενη Παρασκευή Κοινοτικός αξιωματούχος σύμφωνα με τον οποίο η δόση που θα πάρει η Ελλάδα θα ανέρχεται έως τα 10,7 δισ. ευρώ.
Η πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος
Πρόταση η Ελλάδα να μην καταβάλει τόκους ή κεφάλαιο προς την ευρωζώνη μέχρι το 2040 έχει υποβάλει το ΔΝΤ σύμφωνα με πηγές του Ταμείου που επικαλείται το Dow Jones Newswires.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου το ΔΝΤ προτείνει τα δάνεια της Ελλάδας προς την ευρωζώνη να ωριμάζουν στο διάστημα 2040-2080, καθώς και να τεθεί το επιτόκιο των δανείων αυτών στο 1,5%, για δεκαετίες.
Οι πηγές αναφέρουν ακόμη ότι οι θέσεις του ΔΝΤ και της ευρωζώνης για το χρέος είναι πολύ μακριά, και ότι χρειάζεται μια συμφωνία για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένες να δεσμευθούν από τώρα σε παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους, κάτι που αναμένεται να καταδειχθεί και στην υπουργική σύνοδο της G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας στις 20 και 21 Μαΐου, όπου εκτιμάται πως ΔΝΤ και ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το θέμα αυτό.
Πάντως έχει δοθεί προθεσμία μέχρι τις 20 Μαΐου – όταν και ξεκινά η σύνοδος της G7 - στο EuroWorking Group και στον ESM για να λύσουν έως τότε το θέμα του χρέους με τρόπο που θα ικανοποιεί τόσο τα κράτη μέλη όσο και το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Κλάους Ρέγκλινγκ και Τόμας Βίζερ έλαβαν εντολή να παρουσιάσουν ένα σχέδιο για το χρέος που να φέρνει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ. Αν αυτό δεν συμβεί, το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα περιορισθεί να εγκρίνει τη δόση με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ μόνον ως προς τα μέτρα και το θέμα του χρέους θα πάει για το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο.