Κίνητρα για την ρύθμιση «κόκκινων» δανείων συνολικού ύψους 107 δισ. ευρώ
Κίνητρα για την ρύθμιση «κόκκινων» δανείων συνολικού ύψους 107 δισ. ευρώ θα δώσουν τους επόμενους μήνες στους δανειολήπτες οι τράπεζες στη βάση σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σήμερα από ένα σύνολο δανείων 209 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονται σε 107 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 52%. Από το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων -ή πολλαπλώς ρυθμιζόμενων- δανείων τα 63 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, τα 28 δισ. ευρώ στεγαστικά και τα 16 δισ. ευρώ καταναλωτικά.
Η εταιρεία συμβούλων BlackRock έχει ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση όλων των προβληματικών δανείων και έχει παραδώσει την ανάλυσή της στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σημειώνεται πως ο Ενιαίος Εποπτικό Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ στο πλαίσιο των stress test των ελληνικών τραπεζών ανέλυσε δείγμα 2.500 δανείων. Ωστόσο, η μελέτης της BlackRock είναι πολύ πιο αναλυτική.
Στη βάση αυτής της ανάλυσης, οι Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα θα λάβουν από Τράπεζα της Ελλάδος και ΤΧΣ ειδικά σχέδια για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων τους, τα οποία θα πρέπει να προσαρμόσουν στο στρατηγικό τους σχεδιασμό.
Στόχος είναι από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των 107 δισ. ευρώ να ανακτηθεί ένα ποσοστό μεταξύ 40% -60%, ήτοι 42,8 δισ. ευρώ- 64,28 δισ. ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα παρακολουθεί την πρόοδο των πιστωτικών ιδρυμάτων και τον εάν πιάνουν τους στόχους που τίθενται και σε περίπτωση καθυστερήσεων θα προχωρεί στις δέουσες ενέργειες σε συνεννόηση με το ΤΧΣ.
Τα στεγαστικά δάνεια
Η διαχείριση των κόκκινων στεγαστικών δανείων θα γίνεται μέσω μια εργαλειοθήκης πολλαπλών επιλογών που θα προβλέπει πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες θα προτείνουν στους δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια:
1) «Σπάσιμο» του δανείου σε δύο μέρη, όπου το ένα τμήμα θα εξυπηρετείται κανονικά και το υπόλοιπο θα αναστέλλεται για διάστημα που θα συμφωνηθεί μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη. Η λύση αυτή εξετάζεται για δανειολήπτες που έχουν δανειστεί σε ευρώ.
2) Επιμήκυνση της διάρκειας και πέραν του προσδόκιμου ορίου ζωής του δανειολήπτη. Στην περίπτωση αυτή θα μεταφέρονται τα βάρη στους εγγυητές – κληρονόμους.
3) Μεταφορά της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα. Στην περίπτωση αυτή ο δανειολήπτης θα μένει στο σπίτι του πληρώνοντας ενοίκιο.
4) Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» στις προτάσεις που εξετάζονται είναι και η «ανταλλαγή» του ακινήτου που είναι υποθηκευμένο, με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας. Αυτή η λύση ωστόσο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πλήθος νομικών εμπλοκών.
Τα επιχειρηματικά δάνεια
Για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται η κυβέρνηση εξετάζει ριζικές παρεμβάσεις, που βρίσκουν σύμφωνη την Τράπεζα της Ελλάδος και τους θεσμούς.
Εξετάζεται συγκεκριμένα η πώληση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων σε funds του εξωτερικού, με στόχο τη συμμετοχή των ξένων ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο και στη διαχείριση των προβληματικών επιχειρήσεων. Κυβέρνηση και θεσμοί αναζητούν την χρυσή τομή για να γίνει αυτό με τρόπο που θα αποτραπεί η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας για την κάλυψη των οφειλών της.
Στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, οι υφιστάμενοι μέτοχοι προτείνεται να συμμετέχουν με ποσοστό 8% του μεταφερόμενου δανείου προς αναδιάρθρωση, με στόχο την από κοινού σύμπλευση των συμφερόντων μεταξύ των υφιστάμενων μετόχων και των νέων ιδιωτών που θα αγοράσουν τα δάνεια και θα συνεισφέρουν κεφάλαια.
Βάσει της πρότασης του επενδυτικού οίκου Nomura προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, στις νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν ως θυγατρικές μεταξύ ξένων funds και ελληνικών τραπεζών υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να συμμετέχουν με ποσοστό 33%.