ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια 20 δισ. ευρώ έχουν 1.200 μεγάλες επιχειρήσεις

Sean Gallup/Getty Images/Ideal Image

Σε 168 επιχειρηματικούς ομίλους με δανεισμό 15 δισ. ευρώ εκ των οποίων 11 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα εστιάζει η έκθεση της εταιρείας συμβούλων Mckinsey για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μεγάλων επιχειρήσεων.

Η έκθεση συντάχθηκε μόνον με στοιχεία των Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank, καθώς η Alpha Bank επικαλούμενη νομικούς λόγους δεν παρείχε στοιχεία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ Άρης Ξενόφος παρουσιάζοντας σήμερα την έκθεση σε ενημέρωση Τύπου τόνισε πως η μελέτη της Mckinsey έρχεται ως δεύτερο βήμα και ακολουθεί εκείνης που είχε συνταχθεί τον Οκτώβριο του 2015 και αφορούσε στο σύνολο της αγοράς κόκκινων δανείων.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΤΧΣ η μελέτη βασίζεται σε πέντε άξονες.

  • Ο πρώτος περιγράφει τα νομικά, φορολογικά και κανονιστικά εμπόδια που δεν επιτρέπουν την αναδιάρθρωση δανείων (π.χ. δεν επιτρέπεται κεφαλαιοποίηση του χρέους, δεν προστατεύονται τα στελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων, ο φόρος μεταβίβασης είναι απογοητευτικός κ.α.).
  • Ο δεύτερος άξονας της μελέτης περιγράφει ένα συντονιστικό μηχανισμό μεταξύ τραπεζών προκειμένου να συνεργάζονται για την αποτελεσματικότερη αναδιάρθρωση δανείων συγκεκριμένων εταιρειών. Σύμφωνα με την πρόταση της Mckinsey η κάθε τράπεζα που έχει μεγαλύτερη δανειακή έκθεση σε μια επιχείρηση μπορεί να βάζει το εν λόγω δάνειο στο μηχανισμό.
  • Ο τρίτος άξονας της έκθεσης σχετίζεται με το είδος των επιχειρήσεων που θεωρούνται μεγάλες. Αυτές είναι 1.200 επιχειρήσεις με δανεισμό 36 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 20 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα. Απο την περαιτέρω επεξεργασία εξαιρέθηκαν οι υγιείς εταιρείες και έμειναν στο δείγμα 168 όμιλοι με δανεισμό 15 δισ. ευρώ εν των οποίων 11 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα. Στο πλαίσιο του ίδιου άξονα εξετάσθηκαν παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν σε επιχειρηματικούς κλάδους ανάλογα με την προστιθέμενη τους αξία. Εξετάσθηκαν οι κλάδοι τουρισμού, τροφίμων - ποτών, υγείας , φαρμάκων και μεταφορών. Οι κλάδοι αυτοί έχουν δάνεια 7,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,5 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα.
  • Ο τέταρτος άξονας εστίασε στις δυνατότητες που έχει το ίδιο το τραπεζικό σύστημα για να αναδιαρθρώσει δάνεια. Προέκυψε η ανάγκη να υπάρξει μια βάση δεδομένων που θα είναι αναλυτική, αλλά και η ανάγκη τα δάνεια να ρυθμίζονται σε μακροπρόθεσμη βάση.
  • Ο πέμπτος άξονας της έκθεσης εστίασε στο πως μπορούν να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της αγοράς για να αναδιαρθρωθούν καλύτερα τα δάνεια μέσω της διαχείρισης ή και πώλησης.

Το ΤΧΣ θα αξιοποιήσει την έκθεση για να σχεδιάσει έναν μηχανισμό συντονισμού μεταξύ των τραπεζών για τις μεγάλες εταιρικές αναδιαρθρώσεις. Ο εν λόγω μηχανισμός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τα σχετικά εγχειρίδια που ενσωματώνουν βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες (π.χ. Ισπανία, Ιταλία) καθώς και τα διεθνή πρότυπα συνεργασίας (π.χ. INSOL principles), προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα.

Όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση Τύπου οι τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνατότητές τους και συγκεκριμένα στους τομείς της κατηγοριοποίησης των υποθέσεων -και σύνδεσής τους με συγκεκριμένες λύσεις- της διάδοσης της χρήσης εξελιγμένων και μακράς διάρκειας λύσεων αναδιάρθρωσης, των ικανοτήτων σε εξειδίκευση του προσωπικού εταιρικών αναδιαρθρώσεων και της διαθεσιμότητας και ποιότητας των σχετικών δεδομένων/ βασικών δεικτών απόδοσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης