ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δανειστές ανοίγουν το φάκελο των ομαδικών απολύσεων

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Θέμα ριζικών αλλαγών στα εργασιακά με έμφαση στις ομαδικές απολύσεις και στον συνδικαλιστικό νόμο θέτει το τρίτο Μνημόνιο με τη σχετική συζήτηση να ανοίγει στη δεύτερη αξιολόγηση τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις 30 Μαΐου θα επαναληφθεί η διαπραγμάτευση, σε τεχνικό επίπεδο, της κυβέρνησης και των θεσμών για τις αλλαγές που θα γίνουν στα εργασιακά και ειδικότερα στον καθορισμό του κατώτατου μισθού, σε ομαδικές απολύσεις, συμβάσεις εργασίας και απεργιακό νόμο.

Πρόεδρος της σχετικής επιτροπής είναι ο Ολλανδός καθηγητής των Οικονομικών της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ Γιαν βαν Άουαρς πρώην πρόεδρος της Ένωσης των Ευρωπαίων Εργατολόγων.

Η επιτροπή θα υποβάλει πόρισμα για το καθεστώς που ισχύει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο σε ότι αφορά στις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η συγκριτική ανάλυση θα γίνει με βάση δύο μελέτες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) οι οποίες έχουν γίνει και αποτυπώνουν τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από χώρα σε χώρα, αλλά και τις αποκλίσεις του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου πριν και μετά τα Μνημόνια σε σχέση με ότι εφαρμόζεται διεθνώς.

Το σημαντικότερο ζήτημα που θα εξετάσει η επιτροπή είναι η αλλαγή στον θεσμό των ομαδικών απολύσεων και ειδικότερα το υπουργικό βέτο στις ομαδικές απολύσεις που διατηρείται στην Ελλάδα.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, αντί του υπουργού.

Θέμα υπάρχει ως προς την υποχρέωση αιτιολόγησης των απολύσεων, καθώς και με την έλλειψη σχεδίων προστασίας των απολυομένων. Επίσης θα συζητηθεί ο περιορισμένος, σε σύγκριση με άλλες χώρες, χρόνος προειδοποίησης για την κήρυξη απεργιών.

Η Επιτροπή θα ελέγξει, επιπλέον, τις συνδικαλιστικές διευκολύνσεις που δίνονται και το καθεστώς της διαιτησίας για την επίλυση εργατικών διαφορών, ενώ στην ατζέντα περιλαμβάνεται και ο κατώτατος μισθός.

Σημειώνεται πως σε άλλες χώρες ο κατώτατος μισθός ορίζεται νομοθετικά, ενώ για την Ελλάδα έχει ψηφιστεί να ισχύσει κάτι αντίστοιχο, κατόπιν διαβούλευσης, από την 1/1/2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης