ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ifo: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη σχεδίου

EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη σχεδίου ανάπτυξης και στήριξης των μεταρρυθμίσεων, εκτιμά ο Κλέμενς Φούστ (Clemens Fuest), επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου και μέλος της επιτροπής «σοφών» του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σε συνέντευξή του στην Rheinische Post, ο Φούστ υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του περασμένου καλοκαιριού.

«Οι υποσχέσεις του περασμένου καλοκαιριού δεν έχουν τηρηθεί. Ταυτόχρονα γίνεται διαπραγμάτευση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, ακόμη και για μια άφεση χρέους. Το θέμα δεν είναι το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά οι μεταβιβάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι πιστωτές θα υποχωρούν ξανά και ξανά, ανεξαρτήτως του αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της ή όχι», τονίζει.

Kληθείς να σχολιάσει τη στάση του ΔΝΤ αναφορικά με την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, απαντά ότι «το κεντρικό πρόβλημα δεν είναι το χρέος».

«Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την δημιουργία συνθηκών φιλικών για την ανάπτυξη και ότι δεν στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανείστριες χώρες», τονίζει, ενώ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι βλέπει «πολλά αρνητικά» στην εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, ο νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου και διάδοχος του Χανς Βέρνερ Ζιν (Hans-Werner Sinn) δηλώνει πως θεωρεί λάθος το ενδεχόμενο παραχωρήσεων σε ζητήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας, εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

«Θα ήταν μοιραίο αν οι χώρες του ευρώ δεν έδιναν πλέον τόση προσοχή στις μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις της Ελλάδας λόγω των προσφύγων. Αυτό πρέπει να το διαχειριστούμε χωριστά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης