ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Καιρός να δοθεί οξυγόνο στην Ελλάδα και ελπίδα στους Έλληνες

REUTERS/Francois Lenoir

Αίσια κατάληξη στο ελληνικό δράμα βλέπει ο Πιερ Μοσκοβισί, ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, με ανάρτηση στο προσωπικό του μπλογκ.

Ο Μοσκοβισί κάνει λόγο για ένα σημείο καμπής στην πορεία της Ελλάδας από την αρχή της ελληνικής κρίσης χρέους αφού είναι η πρώτη φορά που οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ δέχτηκαν να συζητήσουν, την προηγούμενη Δευτέρα, το ζήτημα της ελάφρυνσης του.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει πως η Ελλάδα κάνει θετικά βήματα στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις ενώ τονίζει πως το σενάριο ενός grexit δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι.

Ο Μοσκοβισί αναφέρει ότι ανεξάρτητα από τις απόψεις ή τα αισθήματα που τρέφει κανείς για τον Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να του αναγνωριστεί ότι κατάφερε να οδηγήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ριζοσπαστικής Αριστεράς προς την υιοθέτηση δύσκολων μέτρων, ενώ παράλληλα έπεισε τους εταίρους του στην ευρωζώνη να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους και μάλιστα χωρίς να έχει συμμάχους από τη δική του πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε οικονομικό επίπεδο, τα βήματα αυτά, αναφέρει ο Μοσκοβισί, θα οδηγήσουν σε ένα ράλι. Το έλλειμμα της τάξης του 13% το 2013, μέσα στο 2016 θα αγγίξει το 3% του ΑΕΠ ενώ η Ελλάδα θα επιστρέψει από το καλοκαίρι σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο, κανένα μέλος της ευρωζώνης δεν κατάφερε να καλύψει τόσο μεγάλη απόσταση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα με μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, τον φόρο εισοδήματος και τις ιδιωτικοποιήσεις. Τώρα όλα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν, αναφέρει ο Μοσκοβισί, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Επιπλέον, ο ευρωπαίος επίτροπος δηλώνει αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές βραχυπρόθεσμα.

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει πως η αισιοδοξία δεν πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για εφησυχασμό ενώ ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να υποφέρει με την απώλεια εισοδήματος στα επίπεδα του 1999 και την ανεργία πάνω από το 23%.

Σε όλα αυτά ήρθε και η προσφυγική κρίση που αυξάνει το βάρος για την Ελλάδα. Για αυτό το λόγο, ο Μοσκοβισί, ζητά από τους διεθνείς πιστωτές, και το ΔΝΤ, να εφαρμοστούν περισσότερο ισορροπημένοι προϋπολογισμοί χωρίς να προστίθεται στην λιτότητα περισσότερη λιτότητα.

Τέλος για την ελάφρυνση του χρέους, ο Μοσκοβισί αναφέρει ότι είναι καιρός να δοθεί οξυγόνο στην Ελλάδα και ελπίδα στους Έλληνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης