Συμφωνία για αυξήσεις μισθών 4,8% στη Γερμανία
Μεγαλώνει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία για την ανάπτυξη. Το πρώτο φετινό τρίμηνο η οικονομία της Γερμανίας παρουσίασε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων δύο χρόνων, ενώ την ίδια περίοδο η ανάπτυξη της οικονομίας της Ιταλίας ήταν η μισή από αυτή της Γερμανίας.
Μάλιστα η ανάπτυξη στη Γερμανία συνοδεύεται πλέον και από αυξήσεις μισθών αφού όλο και περισσότερα σωματεία ζητούν και παίρνουν αυξήσεις για τους εργαζομένους τους. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Είναι ενδεικτικό ότι το πανίσχυρο σωματείο IG Metall πέτυχε συμφωνία με τους εργοδότες του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας που αφορά αυξήσεις 2,8% από φέτος τον Ιούλιο και επιπλέον 2% από τον Απρίλιο του 2017. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες περιοχές της χώρας.
Τους πρώτους τρεις μήνες του 2016 το ΑΕΠ της Γερμανίας – η μεγαλύτερη χώρα της ευρωζώνης – αυξήθηκε κατά 0,7%, όπως ανακοίνωσε χθες η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας από το Βίζμπαντεν. Πρόκειται για ανάπτυξη μεγαλύτερη από αυτή που περίμεναν αναλυτές οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε έρευνα του Bloomberg και έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Η γερμανική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη 1,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.
Στην Ιταλία το ΑΕΠ αυξήθηκε το πρώτο φετινό τρίμηνο μόλις κατά 0,3%, όπως ανέμεναν αναλυτές που είχαν συμμετάσχει σε έρευνα του Bloomberg. Σε σύγκριση με πέρυσι η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας ανήλθε στο 1%.
Η Γερμανία έχει ωφεληθεί σημαντικά από την πολύ υψηλή απασχόληση που διαμορφώνεται σε επίπεδα ρεκόρ. Η οικονομία της χώρας έχει ευνοηθεί επίσης σημαντικά από την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης χάρη και στα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια που προσφέρει αυτό το διάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης η Γερμανία έχει επωφεληθεί από την αύξηση και των κρατικών δαπανών.
Πάντως η Μπούντεσμπανκ έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να επιβραδυνθεί αυτό το τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας λόγω των αντίθετων ανέμων που αντιμετωπίζει η Κίνα, μια από τις μεγαλύτερες αγορές των γερμανικών εξαγωγών.