ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τάσεις MRB: Τι εκτιμούν οι πολίτες για την πορεία της οικονομίας και του νοικοκυριού τους

Τάσεις MRB: Τι εκτιμούν οι πολίτες για την πορεία της οικονομίας και του νοικοκυριού τους
To 65,7% των ερωτηθέντων θεωρεί την οικονομική κατάσταση της χώρας πολύ κακή ή κακή. INTIME

Εξαιρετικά απαισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες σύμφωνα με την έρευνα «ΤΑΣΕΙΣ» της MRB για τον Ιούνιο.

Στην ερώτηση πως κρίνετε σήμερα σε γενικές γραμμές την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, το 34,1% των ερωτηθέντων την χαρακτηρίζουν πολύ κακή, το 31,6% την χαρακτηρίζουν κακή, το 26,7% την χαρακτηρίζουν μέτρια, το 6,4 % την χαρακτηρίζουν καλή και μόλις το 1 % την χαρακτηρίζει πολύ καλή. Αν αθροίσει κάνεις τις αρνητικές – απαισιόδοξες γνώμες αυτές ανέρχονται στα 65,7%.

Στην ερώτηση ποιο από τα παρακάτω περιγράφει καλύτερα την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα, το 43,5% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει, το 23,5% αναφέρει ότι οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι κακή, αλλά δείχνει σημάδια ανάκαμψης και το 19,6% θεωρεί πως η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι κακή, αλλά έχει σταθεροποιηθεί. Την απάντηση ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται και υπάρχουν σημεία ανάκαμψης δίνει μόνο το 11,8%, ενώ ένα ισχνό 0,9% υποστηρίζει ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι καλή και έχει ανακάμψει συνολικά.

Στην ερώτηση για το πως κρίνουν την προσωπική τους οικονομική κατάσταση σήμερα το 49,9% τη χαρακτηρίζει μέτρια, το 28,5% την χαρακτηρίζει κακή, το 19,3% την χαρακτηρίζει πολύ κακή, το 9,6% την χαρακτηρίζει καλή και το 1,5% την χαρακτηρίζει πολύ καλή.

Στην ερώτηση για το πως εκτιμούν την οικονομική κατάσταση της χώρας στην διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, το 33,2% υποστηρίζει ότι θα χειροτερέψει σημαντικά, το 22% ότι θα χειροτερέψει ελαφρά, το 23,9% ότι θα μείνει στάσιμη, το 15,5% ότι θα βελτιωθεί ελαφρά και το 2% πως θα βελτιωθεί σημαντικά. Και σε αυτή την περίπτωση, οι αρνητικές απόψεις - οι οποίες βλέπουν επιδείνωση των συνθηκών - αθροίζονται στο 55,2%.

Σε σχέση με την προσωπική οικονομική κατάσταση των ερωτηθέντων για τους επόμενους 12 μήνες, το 34% εκτιμά ότι θα μείνει στάσιμη, το 24,3% πως θα χειροτερέψει σημαντικά, το 21,7% θεωρεί ότι θα χειροτερέψει ελαφρά, το 14,7% ότι θα βελτιωθεί ελαφρά και το 2,1 % εκτιμά πως θα βελτιωθεί σημαντικά.

Από την έρευνα της MRB προκύπτει μια σημαντική επιδείνωση των εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας το τελευταίο εξάμηνο. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούνιο του 2022 το 33,5% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οικονομία θα υποχωρήσει - συρρικνωθεί, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το Δεκέμβριο του 2021 ήταν στο 27,7%. Ομοίως, το ποσοστό εκείνων που έβλεπαν ότι η οικονομία θα έχει μια συντηρητική ανάπτυξη ήταν το Δεκέμβριο του 2021 στα 29,3% και πλέον έχει υποχωρήσει στο 23,9%.

Στην ευρύτερη ερώτηση ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας 1 στους 2 ερωτηθέντες αναφέρεται στον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, το 54,3% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό ως το πιο σημαντικό πρόβλημα, με την ανεργία να ακολουθεί στην τρίτη θέση με 34,9% και δεύτερο να είναι το θέμα της υγείας και περίθαλψης (40,5%). Την οικονομική ανάπτυξη θεωρεί πρόβλημα το 20,5% των ερωτηθέντων, ενώ η πανδημία κατατάσσεται πέμπτη στη σειρά με ένα ποσοστό 20,1%.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η MRB HELLAS δημοσιεύει τα αποτελέσματα της 68ης μέτρησης των ΤΑΣΕΩΝ – Μέτρηση Ιουνίου 2022, συνεχίζοντας ένα έργο που ξεκίνησε το 1987. Πρόκειται για το Κοινωνικό-Πολιτικό βαρόμετρο στην Ελλάδα με την μεγαλύτερη σε βάθος χρόνου και εύρους χρονοσειρά στοιχείων γεγονός που παρέχει ποιοτικά ερμηνευτικά πλαίσια, συγκρίνοντας ιστορικά δεδομένα στις εκάστοτε συγκυρίες της Χώρας.

Η παρούσα μέτρηση των ΤΑΣΕΩΝ διεξήχθη σε δείγμα 2.000 συνεντεύξεων με μικτή μεθοδολογία. Οι 1000 συνεντεύξεις συλλέχθηκαν με την μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων στα σπίτια των ερωτώμενων και οι υπόλοιπες 1000 με την μέθοδο CAWI (Computer Assisted Web Interviews) Στην ταυτότητα της έρευνας υπάρχουν λεπτομέρειες ως προς τον τρόπο διεξαγωγής.

Σύντομη ταυτότητα της έρευνας: Πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με μικτή μέθοδο συλλογής συνεντεύξεων (προσωπικές συνεντεύξεις Face to Face συλλέγοντας την Πρόθεση Ψήφου με την χρήση κάλπης και CAWI συνεντεύξεις) που καταγράφει την πολιτική κατάσταση της χώρας έως και την 30η Ιουνίου 2022 (χρόνος διεξαγωγής 22η – 30η Ιουνίου 2022). Το δείγμα σταθμίστηκε βάσει δημογραφικών χαρακτηριστικών (ΕΛΣΤΑΤ) και ως προς την ψήφο στις Βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2019.