ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ιστορικό ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές φράουλας

Οι εξαγωγές φράουλας αυξήθηκαν κατά 8,1%.σε σχέση με πέρσι. ΙΝΤΙΜΕ

Για ακόμη μία χρονιά οι ελληνικές εξαγωγές φράουλας καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ καθώς κατά τη διάρκεια του Ιουνίου ανήλθαν σε 70.352 τόνους έναντι 65.054 τόνων πέρσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,1%.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία από Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS και η διακίνηση ακτινιδίων κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ τόσο σε αξία όσο και σε τονάζ. Συγκεκριμένα από 1ης Σεπτεμβρίου 2021 έως 1η Ιουλίου 2022 ανήλθε στους 197.637 τόνους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις στις εξαγωγές ακτινιδίων ενώ μέσα στην περίοδο της πανδημίας αυξήθηκε ακόμη περισσότερο η ζήτηση καθώς πολλοί καταναλωτές αναζητούσαν τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C.

Συνολικά πάντως και σε αντίθεση με τα παραπάνω ρεκόρ που καταγράφονται σε φράουλες και ακτινίδια, οι ροές των ελληνικών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών μέχρι την 1η Ιουλίου παρουσιάζουν μείωση έναντι της αντίστοιχης περσινής, της τάξεως του -16%.

Ενδεικτικά οι εξαγωγές ντομάτας κατά τη διάρκεια του Ιουνίου παρουσιάζουν μια μείωση κατά -22,9% σε σχέση με την περσινή περίοδο, με το 77,2% και 8,1% των ποσοτήτων να έχουν εξαχθεί προς Βουλγαρία και Ρουμανία αντίστοιχα.

Με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι εξαγωγές μήλων ενώ από 1η Σεπτεμβρίου 2021 έως 24 Ιουνίου 2022 οι εξαγωγές τους ανέρχονται σε 64.069 τόνους, μειωμένες κατά 20,1% έναντι σε σχέση με πέρσι.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο μήνας που διανύουμε, ο Ιούλιος, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς μήνες για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών.

Η πορεία των εξαγωγών για τα θερινά φρούτα

Όσον αφορά στη συγκομιδή των θερινών φρούτων και λαχανικών οι εξαγωγές των βερικόκων είναι αυξημένες κατά 42,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, των ροδάκινων κατά 35,7% των νεκταρινιών κατά 88,3%. Αντίθετα μειωμένες είναι οι εξαγωγές σε κεράσια κατά -6,9% και καρπούζια κατά -26,0%.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν συνολικά μία άνοδο σε σχέση με το 2021, χρονιά κατά την οποία ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Incofruit Hellas Γιώργο Πολυχρονάκη υπήρχαν μεγάλες απώλειες παραγωγής και εξαγωγών θερινών φρούτων, λόγω καταστροφών. Σε σύγκριση με το 2020, αντίθετα καταγράφεται σημαντική μείωση, ενδεικτικά κατά 18,5% στα βερίκοκα, κατά 50,4% στα ροδάκινα και κατά 46,6% στα νεκταρίνια.

Όπως επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης η φετινή παραγωγή θερινών φρούτων στην χώρα μας, με τις μέχρι σήμερα καιρικές συνθήκες και τις ζημιές που έχουν προκληθεί, εκτιμάται ότι θα είναι μια κανονική χρονιά, στα επίπεδα του 2020. Οι εξαγωγές αναμενόταν να επίσης κυμανθούν στα επίπεδα του 2020.

«Πλην όμως, η μέχρι σήμερα πορεία δεν επιβεβαιώνει αυτή την ευχή, δείχνει δε μια μείωση της τάξης του -25,1% έναντι του 2020 οφειλόμενη τόσο στην υποκατανάλωση στις κύριες αγορές όσο και στην έλλειψη εργατών γης» σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης