Εξοικονόμηση ενέργειας: Πώς το Δημόσιο θα μειώσει την κατανάλωση ρεύματος
Το σχέδιο «θερμοστάτης» για την περιορισμένη χρήση των κλιματιστικών τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσίασαν το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Στην ενημέρωση πήραν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.
Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες κινούνται στους εξής τρεις άξονες:
- Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.
- Άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα και μεσοπρόθεσμα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 30% μέχρι το 2030
- Κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης
Πρόγραμμα «Ηλέκτρα»
Παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος μίλησε για ορθολογική διατήρηση και συντήρηση θέρμανσης, ψύξης, μέτρα για το φωτισμό και την ύδρευση, αλλά και μέτρα για κτηριακές παρέμβασης κατά 30% το έτος σε 2,5 εκατομμύρια τμ σε κτίρια στο Δημόσιο με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα».
Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει συστάσεις να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 – 27 βαθμούς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 – 20 εκατ. ευρώ.
Σκυλάκης: Στόχος η εξοικονόμηση κατά μέσο όρο 10%
Παίρνοντας τον λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι οι λόγοι για τους οποίους προχωράμε στη θέσπιση νέων μέτρων είναι αυτονόητοι.
Δεδομένου πως δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η θερμοκρασία ενός κλιματιστικού, το αν ένας φορέας ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές συστάσεις θα διαπιστωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών. Όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.
«Προτεραιότητά μας είναι η βοήθεια στα νοικοκυριά που πλήττονται. Προτείνουμε ουσιαστικές εξοικονομίσεις που θα έπρεπε ήδη να γίνονται και για περιβαλλοντικούς λόγους», συνέχισε λέγοντας ότι θα δοθούν κίνητρα για την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης. Στην πορεία θα παρακολουθούμε και τις καταναλώσεις».
Οι φορείς που δεν πέτυχαν τους στόχους θα πρέπει να κάνουν οικονομίες από αλλού για να καλύψουν τη διαφορά. Στόχος εξοικονόμησης της ενέργειας της τάξης του 10%. Κάθε φορέας, θα εξηγεί την προσπάθεια που κατέβαλε και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.
Για τους ΟΤΑ, δεν είναι δουλειά του φορολογούμενου να καλύπτει τον οδοφωτισμό, εντάσσεται στα ανταποδοτικά τέλη.
Βορίδης: Είναι πράγματα που θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει
«Το ΥΠΕΣ θα συντονίσει για να βρεθούν οι υπεύθυνοι και για τη διαδικασία και την ουσία του πράγματος, να γίνουν οι δράσεις. Οι δράσεις αφορούν τη χρήση και τη συντήρηση των κλιματιστικών, δράσεις που θα οδηγούν στη μείωση της θερμοκρασίας στα δημόσια κτίρια, τη δαπάνη για τον οδοφωτισμό. Πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν έτσι και αλλιώς αλλά τώρα είναι πιο επιτακτικά. Είμαστε σύμφωνοι και υποστηρίζουμε το σύστημα της κινητροδότησης με στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις δαπάνες που συνδέονται με την ενέργεια».
Ενεργειακός υπεύθυνος στις δημόσιες υπηρεσίες
Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Ενέργειας έκανε γνωστό ότι από τα 212.000 ρολόγια του δημοσίου τομέα το 2020 καταβλήθηκαν 596 εκατ. ευρώ με μια κατανάλωση 4.350 γιγαβατώρες, ενώ το 2021 η κατανάλωση ανήλθε σε 5,356 μεγαβατόρες με κόστος 956 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων φόρων. Ειδικά για το 2022 η κυρία Σδούκου είπε ότι η εκτίμηση είναι πως η κατανάλωση θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο αντιπροσωπεύοντας κάτι περισσότερο από το 10% της συνολικής κατανάλωσης αλλά το κόστος θα ανέλθει σε 1,165 δισ. ευρώ, αύξηση 66% σε σχέση με το 2020.
Επιλέξαμε για αρχή μια σειρά από απλές και προσιτές δράσεις που μπορούν να εφαρμοστούν από όλους μας, τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου παίρνοντας τον λόγο και παρουσιάζοντας μια σειρά από μέτρα για τους δημόσιους φορείς:
- Οι δημόσιοι φορείς να ορίσουν άμεσα τον ενεργειακό υπεύθυνο για τα κτήριά τους στη σχετική πλατφόρμα. Προβλέπεται εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει τηρηθεί.
- Συντήρηση καυστήρων και μονάδων κλιματισμού στα κτήρια αυτά. Όσοι εργάζονται στα κτήρια αυτά να φροντίζουν να μην γίνεται κατασπατάληση της ενέργειας
- Απενεργοποίηση ψύξης θέρμανσης σε χώρους όπου δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Να οριστεί ένας υπάλληλος που θα είναι υπεύθυνος να κλείνεις όλες τις συσκευές όταν φύγει και ο τελευταίος υπάλληλος.
- Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης για τον περιορισμό της υπερβολικής ζέστης
- Ουσιαστικά προβάλουμε στον χώρο εργασίας μας συμπεριφορά ανάλογη με αυτή που έχουμε στο σπίτι μας
- Η εξοικονόμηση ενέργειας βελτιώνει τη ζωή όλων μας γι' αυτό και είναι καθήκον μας να την επιδιώκουμε πρώτα και πάντα