ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Με κινητά, τάμπλετ και scanners στη μάχη για τις «μαϊμού» ταμειακές μηχανές

Οι καταναλωτές θα μπορούν με το κινητό τους να σκανάρουν τις αποδείξεις. Με ποια κόλπα οι επιτήδειοι κλέβουν τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Τριπλό μπλόκο στις εκτεταμένες απάτες με τις πλαστές αποδείξεις από «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές από επιτήδειους που κρύβουν το πραγματικό τζίρο και κλέβουν το φόρο εισοδήματος και το ΦΠΑ στήνει η ΑΑΔΕ, ξετυλίγοντας από τον Ιούνιο το σχέδιο δράσης που προβλέπει εξοπλισμό των ελεγκτών με τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα και μηχανήματα QR Code Scanners με τα οποία θα ελέγχουν επί τόπου την γνησιότητα των αποδείξεων ενώ τη δυνατότητα αυτή θα έχουν και οι πολίτες με ειδική εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα.

Ειδικότερα, σε πρώτη φάση εντός του καλοκαιριού, στη μάχη για την καταπολέμηση των πλαστών αποδείξεων μπαίνουν οι ελεγκτές που με τα κινητά και τα τάμπλετ ανα χείρας θα έχουν τη δυνατότητα επί τόπου να τσεκάρουν την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις μέσω της σάρωσης του QR Code.

Με το τρόπο αυτό, θα αποκτούν άμεση πρόσβαση στη στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και θα λαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για το ποσό και τον αριθμό της απόδειξης, τον ΑΦΜ της επιχείρησης που την εξέδωσε, τη διεύθυνση και τον σειριακό αριθμό της ταμειακής μηχανής ή του φορολογικού μηχανισμού και το αν είναι δηλωμένος στην εφορία.

Στη συνέχεια, το οπλοστάσιο κατά της φοροδιαφυγής θα ενισχυθεί με τη συνδρομή των κινητών τηλεφώνων από τους καταναλωτές μέσω μίας ειδικής ψηφιακής εφαρμογή που θα «σκανάρει» την απόδειξη και θα ελέγχει αν έχει εκδοθεί νόμιμη ταμειακή μηχανή.

Το αποτέλεσμα του σκαναρίσματος θα προβάλλεται στην οθόνη του κινητού και σε περίπτωση που ο καταναλωτής διαπιστώσει πρόβλημα με την απόδειξη θα διαβιβάζει τα στοιχεία στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, η οποία στη συνέχεια θα προχωρά σε διασταυρώσεις προκειμένου να διαπιστώσει αν η απόδειξη έχει εκδοθεί από νόμιμη ταμειακή μηχανή.

Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής που θα διανεμηθεί από τα Ηλεκτρονικά Καταστήματα Google Play (Android) και App Store (iOS) θα είναι:

- Μηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.

- Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των Φ.Η.Μ.

- Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.

- Δυνατότητα φωτογράφισης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.

- Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στην βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη (georeference) στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της Α.Α.Δ.Ε.

- Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet), είτε ανώνυμα.

Σε τρίτη φάση, στη μάχη για τον έλεγχο των αποδείξεων επιστρατεύονται 1.500 laptops και 1.700 μηχανήματα QR Code Scanners που θα δώσουν τη δυνατότητα στους ελεγκτές επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες να διαπιστώνουν την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις και να προχωρούν σε διασταυρώσεις στοιχείων για το οικονομικό προφίλ των ελεγχόμενων επιβάλλοντας πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεων.

Με το νέο εξοπλισμό ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να «τσεκάρει» επί τόπου και σε χρόνο εξπρές την γνησιότητα η μη των αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές, να έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα των φορολογούμενων, να προχωρά σε αυτόματες διασταυρώσεις στοιχείων για τις φορολογικές κινήσεις του επαγγελματία η της επιχείρησης, να εκδίδει φύλλα και αναφορές για τα αποτελέσματα του ελέγχου και να επιβάλλει κυρώσεις και πρόστιμα όταν διαπιστώνει περιπτώσεις απόκρυψης τζίρου, κλοπής και μη απόδοσης του ΦΠΑ και παραστατικά «μαϊμού»

Πώς στήνεται η κομπίνα με τις πλαστές αποδείξεις

Επιτήδειους που χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές-βιτρίνα, να εκδίδουν πλαστές αποδείξεις, παρεμβαίνουν στους φορολογικούς μηχανισμούς για να εξαπατούν την εφορία σβήνοντας τζίρους για να μην καταβάλλουν φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ αποκαλύπτουν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ.

Χαρακτηριστική περίπτωση το κύκλωμα με τις 100 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν παράνομα λογισμικά για να αλλοιώνουν το περιεχόμενο των αποδείξεων και τιμολογίων μέσω των φορολογικών μηχανισμών και στο οποίο εμπλέκονται εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, φούρνοι και καφέ-μπαρ.

Όπως προκύπτει από τα πορίσματα των ελεγκτών τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να εξαφανίσουν «από τα μάτια της εφορίας» τζίρο δεκάδων η και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και έτσι να μη πληρώσουν φόρο εισοδήματος είναι τα ακόλουθα:

1. «Μαϊμού» ταμειακές μηχανές. Εκδίδουν αποδείξεις για τις πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών στους πελάτες τους από λογισμικό που δεν είναι νόμιμο. Τα παραστατικά που είναι φορολογικά εικονικά δεν καταχωρούνται στα τηρούμενα λογιστικά αρχεία των μηχανισμών που τα εκδίδουν. Με αυτό το τρόπο κρύβουν από την εφορία τα πραγματικά τους έσοδα και έτσι υποβάλλουν στην εφορία πλασματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος γλυτώνοντας φόρο. Ταυτόχρονα εξαπατούν τους πελάτες τους που δεν μπορούν να διακρίνουν ένα μη νόμιμο φορολογικό στοιχείο οι οποίοι πληρώνουν τον αναλογούντα ΦΠΑ στο προϊόν που αγοράζουν τον οποίο όμως δεν εισπράττει ποτέ το δημόσιο

  1. «Τυφλά» δελτία παραγγελίας. Από τους ελέγχους προέκυψε ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που ναι μεν χρησιμοποιούν νόμιμους φορολογικούς μηχανισμούς για την έκδοση δελτίων παραγγελίας αλλά στη συνέχεια είτε «ξεχνούν» να εκδώσουν το αντίστοιχο φορολογικό στοιχείο αξίας είτε προχωρούν στη μαζική έκδοση ακυρωτικών σημειωμάτων στο τέλος της ημέρας είτε εμφανίζουν πωλήσεις με μεγάλες και μαζικές εκπτώσεις και με αυτές τις μεθόδους «χαμηλώνουν» το τζίρο. Αποτελεί συνηθισμένη μορφή απάτης.
  1. Παράνομα λογισμικά. Τα κυκλώματα χρησιμοποιούν παράνομα λογισμικά μέσω των οποίων παρεμβαίνουν στους νόμιμα εγκεκριμένους φορολογικούς μηχανισμούς αλλοιώνοντας τα πραγματικά δεδομένα των συναλλαγών. Έτσι οι εκδόσεις φορολογικών στοιχείων γίνονται σύμφωνα με το νόμο αλλά σε δεύτερο χρόνο ειδικά λογισμικά «ξαναγράφουν» το περιεχόμενο των εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων όσον αφορά στις ποσότητες, τις αξίες, τα είδη και τον αλγόριθμο της ασφαλούς σήμανσης του κάθε παραστατικού. Η συγκεκριμένη μορφή απάτης είναι από τις πλέον δύσκολα ανιχνεύσιμες, αφού στόχος των χρησιμοποιούμενων λογισμικών είναι η αριστοτεχνική συγκάλυψη κάθε ίχνους με σκοπό την απόκρυψη φορολογητέας ύλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης