ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Σβήνουν - γράφουν προσχέδια, "θολό τοπίο" η συμφωνία

EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας με στόχο να βρεθεί η "χρυσή τομή" με το ΔΝΤ, αναφορικά με τα προληπτικά επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν φέρεται να έχει καταθέσει συμβιβαστική πρόταση έχει ρίξει στο τραπέζι, ώστε να μην αδειάσουν τα κρατικά ταμεία, έως ότου υπάρξει συμφωνία τόσο για τα προληπτικά μέτρα όσο και για το χρέος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόταση προβλέπει την εκταμίευση υποδόσης με απαραίτητη προϋπόθεση να έχει ψηφίσει η κυβέρνηση το μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων δεδομένου του ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο ταμειακό πρόβλημα, το οποίο αναμένεται να προκύψει στα τέλη Ιουλίου με ανάγκη αποπληρωμής ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Παράλληλα, δόθηκε στη δημοσιότητα προσχέδιο ενός συμπληρωματικού μνημονίου δίχως ρητή αναφορά στη συμβιβαστική αυτή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το προσχέδιο μνημονίου από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που δημοσιοποίησε χθες κατ’ αποκλειστικότητα το CNN Greece, προβλέπει μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως αναφέρει, για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας η Ελλάδα θα έχει ως μεσοπρόθεσμο στόχο τη καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ο οποίος θα επιτευχθεί μέσω ενός συνδυασμού δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στο ΦΠΑ, στο φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό, με την υποστήριξη ενός φιλόδοξου προγράμματος για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, διασφαλίζοντας παράλληλα την επαρκή προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Επίσης, αναφέρεται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι το 2018 αποτελείται από 1% του ΑΕΠ μέσω μιας μεγάλης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, 1% του ΑΕΠ από τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, και άνω του 0,2% του ΑΕΠ από την αύξηση του ΦΠΑ, 0,2% από το μισθολογικό κόστος του δημοσίου τομέα, και το υπόλοιπο 0,6% από άλλα μέτρα, κυρίως στους τομείς των οχημάτων, των ειδικών φόρων και των φόρων κατανάλωσης.

Βάσει του προσχεδίου θα ακολουθήσουν νέα εφαρμόστικα νομοσχέδια, καθώς και συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2016, η ψήφιση του οποίου μάλιστα αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή δόσεων.

Αναφορικά με το αυριανό Eurogroup, η εκτίμηση που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες με βάση την Deutche Welle είναι ότι δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στο τραπέζι της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Oικονομικών της Ευρωζώνης θα βρεθούν τα ανοικτά ζητήματα που απομένουν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και η ελάφρυνση του χρέους.
"H συνεδρίαση δεν θεωρείται κρίσιμη υπό τη στενή έννοια της λέξης, το κλίμα δεν είναι συγκρουσιακό, ούτε ήταν τις τελευταίες βδομάδες παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και μεταξύ των δανειστών, αλλά και του ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση", προσθέτει.
Εξηγεί παράλληλα τους δύο λόγους για τους οποίους θεωρείται ότι είναι σημαντική: "Ο πρώτος είναι ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γιατί εάν συνεχιστεί η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί, θα αρχίσει να δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα, αλλά και μια αβεβαιότητα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το χρέος, όπου αύριο αναμένεται η πρώτη διεξοδική συζήτηση σε επίπεδο Εurogroup".
Αναγνωρίζει ωστόσο το πρακτορείο ότι το μεγάλο "αγκάθι" της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup δεν είναι άλλο, φυσικά, από το προληπτικό μνημόνιο των 3,6 δισ. ευρώ.
Επ' αυτού επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Deutche Welle, στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να αναζητηθεί μια συμφωνία σχετικά με το μηχανισμό που θα τεθεί σε λειτουργία, ώστε, αν χρειαστεί, η Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα και η ενεργοποίησή του να γίνεται περίπου αυτόματα.
Για το χρέος η κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως είναι θετικό το γεγονός και μόνο ότι συζητείται, ωστόσο από τη συζήτηση θα διαφανεί εάν μπορεί να υπάρξει σχετική απόφαση στο Εurogroup της 24ης Μαΐου αλλά και το πόσο ''προχωρημένη'' θα μπορούσε να είναι αυτή η απόφαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης