ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Bank: Έρχεται δεκαετία «καταστροφής πλούτου» λόγω πληθωρισμού

Deutsche Bank: Έρχεται δεκαετία «καταστροφής πλούτου» λόγω πληθωρισμού
Oι αποτιμήσεις θα ανεβαίνουν και θα υπάρχουν αποδόσεις, όμως στην πράξη αυτές θα είναι χαμηλότερες από τον πληθωρισμό και άρα, αρνητικές AP Photo / Mark Schiefelbein

Ηχηρό «καμπανάκι» για τις συνέπειες του πληθωρισμού χτυπούν οι αναλυτές της Deutsche Bank, κάνοντας λόγο για μια δεκαετία «καταστροφής πλούτου» μετά από τέσσερις δεκαετίες τεράστιας συσσώρευσης.

Όπως τονίζουν, στην περίπτωση που ο πληθωρισμός δεν είναι παροδικός αλλά αντίθετα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολλά χρόνια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθούν θετικές πραγματικές αποδόσεις στις περισσότερες παραδοσιακές χρηματοοικονομικές κατηγορίες επενδύσεων.

Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν οι αποτιμήσεις θα ανεβαίνουν και θα υπάρχουν αποδόσεις, όμως στην πράξη αυτές θα είναι χαμηλότερες από τον πληθωρισμό και άρα, αρνητικές, αφού ο τιμάριθμος θα καταστρέφει την αξία.

Όπως η δεκαετία του ‘70

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, πλέον ο φόβος εμφάνισης στασιμοπληθωρισμού είναι υπαρκτός, καθώς από τη μία ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και από την άλλη οι προοπτικές ανάπτυξης περιορίζονται. Έτσι, η τρέχουσα περίοδος μοιάζει με αυτή που ίσχυε παγκοσμίως τη δεκαετία του 1970 όταν και τότε ο πληθωρισμός είχε ανέλθει σε πολυετή υψηλά σε πλήθος χωρών.

Και η εμπειρία από την περίοδο αυτή ήταν εξαιρετικά κακή για μετοχές και ομόλογα σε πολλές χώρες, όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα.
Μάλιστα, τώρα, η εξίσωση είναι ακόμη πιο περίπλοκη καθώς μια σειρά παραγόντων καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον έλεγχο του πληθωρισμού σε σχέση με τη δεκαετία του 1970.

Και αυτό γιατί τώρα το παγκόσμιο χρέος είναι σαφώς υψηλότερο, η ανάγκη εφαρμογής ESG πρακτικών είναι πιο κοστοβόρα, ο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό οικοδόμημα πλήττεται ενώ η μείωση του πληθυσμού σε παραγωγική ηλικία θα αρχίσει σταδιακά να δημιουργεί περαιτέρω ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε πολλές χώρες.
Έτσι, εφόσον ισχύσει τελικά το σενάριο του σταθερού, υψηλού πληθωρισμού, σύμφωνα με τη Deutsche Bank οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Με αυτά τα δεδομένα, και με βάση το παράδειγμα της δεκαετίας του 1970, οι μετοχές γενικώς σημείωσαν απώλειες σε πραγματικούς όρους στη δεκαετία ενώ στον αντίποδα κερδισμένοι βγήκαν εκείνοι που επένδυσαν στον κλάδο της ενέργειας.

Τα ομόλογα υποχώρησαν επίσης σε πραγματικούς όρους, αν και εκείνα με τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις τα πήγαν καλύτερα από ό,τι αυτά με μακροχρόνιες.
Ως προς τις μεμονωμένες χώρες, εκείνες που εξασφάλισαν θετικές πραγματικές αποδόσεις για μετοχές ή ομόλογα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, ήταν κατά βάση όσες κατάφεραν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό.

Όσο για τους κερδισμένους, τα μεγαλύτερα οφέλη αποκόμισαν όσοι επένδυσαν σε
πολύτιμα μέταλλα με τον χρυσό και το ασήμι να σημειώνουν ισχυρές πραγματικές αποδόσεις, καθώς ανταποκρίθηκαν στη φήμη τους ως αποτελεσματικό αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό. Αντίστοιχα, σημαντικά ήταν τα κέρδη για το πετρέλαιο και τα γεωργικά αγαθά ενώ και οι επενδύσεις σε real estate διατήρησαν την αξία τους σε πραγματικούς όρους.