ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατέρρευσε «πυραμίδα» στην Ελλάδα για εισόδημα μέσω «likes» με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη

Κατέρρευσε «πυραμίδα» στην Ελλάδα για εισόδημα μέσω «likes» με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη
Unsplash/Rami Al-zayat

Ένα επιχειρηματικό πυραμιδικό σχήμα στον χώρο των social media, που βασιζόταν στην αξία των «likes» στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, κατέρρευσε. Εκτιμάται, για την ώρα ανεπίσημα, ότι τα θύματα της απάτης στην Ελλάδα είναι περίπου 600.000, ενώ τα χρήματα που χάθηκαν πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τη Wind Media, η οποία υποσχόταν έξτρα εισόδημα στους χρήστες που θα έκαναν «like» σε συγκεκριμένες διαφημίσεις, λογαριασμούς, βιντεάκια και stories που ανεβαίνουν στα social media. H εγγραφή νέων μελών ήταν μετ' αμοιβής, με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι το ποσό αυτό θα αποσβενόταν από τα έσοδα που θα προσέφερε η Wind Media στο μέλος της, σε διάστημα μικρότερο του μηνός.

Ο εγγεγραμμένος χρήστης έπρεπε να παρακολουθήσει ένα βίντεο, συνήθως στο YouTube, να κάνει «like», καθως και εγγραφή στο κανάλι μέσω του οποίου προβαλλόταν το βίντεο. Στη συνέχεια, έπρεπε να στείλει screenshot της οθόνης στη Wind Media, που θα αποδείκνυε ότι έχει πραγματοποιήσει σωστά τα «like», «follow» ή «subscription». Για κάθε νέο μέλος που θα προσκαλούσε, ο εγγεγραμμένος VIΡ χρήστης θα λάμβανε 15% προμήθεια επί των κερδών του νέου χρήστη.

Σύμφωνα με την περιγραφή στην ανενεργή τις τελευταίες ημέρες ιστοσελίδα της, η Wind Media ιδρύθηκε το 2020 με έδρα τη Σιγκαπούρη ως πλατφόρμα δικτύωσης-διαφήμισης και παθητικού εισοδήματος.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», η εταιρεία φερόταν να σχετίζεται με ομώνυμη εταιρεία της Σιγκαπούρης (Wind Media PTE Ltd) και υποστήριζε ότι συνεργάζεται με τον όμιλο μέσων ενημέρωσης της Σιγκαπούρης, Mediacorp. Ωστόσο, παρότι είναι άγνωστο εάν η Wind Media στην Ελλάδα σχετίζεται με τη Wind Media της Σιγκαπούρης, η Mediacorp, που ανήκει στον κρατικό κολοσσό της Σιγκαπούρης Temasek Holdings Ltd, έχει διαψεύσει ότι η Wind Media PTE Ltd αποτελεί εταίρο της.

Με τις πληρωμές να γίνονται μόνο σε κρυπτονομίσματα (USDT) και την πλατφόρμα της Wind Media να είναι εκτός λειτουργίας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι εγκέφαλοι του διαδικτυακού αυτού «σχήματος Πόντσι» έχουν καταφέρει να αποσπάσουν σημαντικά χρηματικά ποσά, των οποίων το ύψος δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια.

Για την ώρα έχει κατατεθεί μόνο μικρός αριθμός καταγγελιών για την υπόθεση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.