Adecco: Απαραίτητη η συμμετοχή των γυναικών σε προγράμματα reskilling και upskilling
Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα σε προγράμματα upskilling και reskilling με ανάπτυξη περισσότερων προγράμματων κατάρτισης σε ψηφιακές δεξιότητες που να ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής τους, ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις και την πίεση που προκάλεσε η πανδημία.
Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε έρευνά του ο όμιλος Adecco, τονίζοντας πως η υγεία των γυναικών επιβαρύνθηκε αρκετά την περίοδο της πανδημίας καθώς σε πολλές περιπτώσεις υπέφεραν από επαγγελματική εξουθένωση (burnout). Παράλληλα, τα επίπεδα άγχους για την επιστροφή στο γραφείο να αυξήθηκαν σημαντικά.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα όλο και πιο έντονο γίνεται το φαινόμενο μείωσης των ποσοστών απασχόλησης στις γυναίκες.
Ο βασικός λόγος είναι πως μεγάλο ποσοστό των γυναικών, σε σύγκριση με τον αντρικό πληθυσμό, εργάζονται σε τομείς που επλήγησαν ιδιαίτερα από τον COVID. Συγκεκριμένα, πολλές γυναίκες εργάζονται σε τομείς, όπως ο τουρισμός και το λιανεμπόριο, οι οποίοι επλήγησαν πολύ από τις συνέπειες του lockdown. Σε άλλους τομείς, όπως στην υγεία και στην κοινωνική περίθαλψη, οι γυναίκες ήταν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της κρίσης και εργάζονταν σε πολύ πιεστικές συνθήκες εργασίας.
«Αντίδοτο» η ψηφιακή αλλαγή
Προκειμένου να αμβλυνθούν οι παραπάνω συνέπειες, η Adecco προτείνει μια σειρά από πρωτοβουλίες που μπορούν να λάβουν τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και ευρύτερα οι κυβερνήσεις.
Αναλυτικά, οι γυναίκες πρέπει να ενταχθούν σε περισσότερες θέσεις εργασίας σχετικές με την τεχνολογία και τον ψηφιακό κόσμο με στόχο να επιταχυνθεί η γρήγορη ψηφιακή αλλαγή στην οποία οι γυναίκες δεν θα νιώθουν παραγκωνισμένες. Όσο πιο σημαντικοί γίνονται οι ψηφιακοί ρόλοι στην οικονομία, τόσο χαμηλότερο είναι το μερίδιο που καταλαμβάνεται από γυναίκες. Για να αλλάξει η τάση αυτή, ο ρόλος των γυναικών-προτύπων είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό δεν προτιμά τις ψηφιακές δουλείες επειδή θεωρείται μοναχικό επάγγελμα. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι περισσότερες θέσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που απαιτεί και αλληλεπίδραση με συναδέλφους, ενώ ταυτόχρονα ανάλογα με το αντικείμενο μπορεί να τους προσφέρει την πολυπόθητη ευελιξία σε τόπο και σε χρόνο εργασίας.
Οι κυβερνήσεις και οι εταιρικοί φορείς θα πρέπει να επιταχύνουν τις ρυθμίσεις που θα εξαλείφουν τις μισθολογικές διακρίσεις, θα επιβραβεύουν επιχειρήσεις που οποίες εφαρμόζουν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών για όλους τους υπαλλήλους τους και θα παρέχουν ευέλικτη εκπαίδευση.
Θα πρέπει να ζητηθεί από τις εταιρείες να αποδείξουν ότι πληρώνουν επί ίσοις όροις τους άνδρες και γυναίκες για την ίδια εργασία. Στη μάχη για την ισότητα των φύλων, η εξάλειψη των διακρίσεων και η ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην κοινωνική και οικονομική ζωή στρέφεται σημαντικά γύρω από τον ρόλο τους στον κόσμο της εργασίας.
Επιπλέον, οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα σε προγράμματα upskilling και reskilling με ανάπτυξη περισσότερων προγραμμάτων κατάρτισης σε ψηφιακές δεξιότητες που να ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής των γυναικών. Όπως αναφέρει η Adecco, μια εναλλακτική θα μπορούσε να αποτελέσουν και τα podcasts καθώς προσφέρουν την ευκαιρία σε πολλές γυναίκες να εκπαιδευτούν ενώ εκτελούν άλλες εργασίες, όπως τη φροντίδα του νοικοκυριού.
Τέλος, οι κοινωνίες πρέπει να σκεφτούν πολύ πιο σοβαρά πώς να αντιμετωπίσουν το συχνά απαγορευτικό κόστος της φροντίδας των παιδιών και των ηλικιωμένων. Σε μια χώρα όπου η οικογένεια είναι ο βασικός πυλώνας φροντίδας των ηλικιωμένων και παιδιών, οι γυναίκες εξακολουθούν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην φροντίδα του σπιτιού. Όσον αφορά τη μητρότητα, θα πρέπει να μειωθούν αντικίνητρα που μπορεί να επιβαρύνουν πρόσθετα έμμεσα την πρόσληψη ή εξέλιξή τους και να ενισχυθούν πρωτοβουλίες που τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην επανένταξή τους μετά την απόκτηση παιδιών, όπως οι αντίστοιχες δομές.