ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Πώς διαμορφώνεται το μέλλον της εργασίας

Οι εταιρείες ανακάλυψαν τα οφέλη για τη μείωση κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας, βρέθηκαν όμως αντιμέτωπες και με τους κινδύνους της απομόνωσης και της e-κούρασης. Unsplash

Ένα νέο μοντέλο εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει νέους τρόπους διοίκησης από απόσταση και νέους τρόπους (συν)εργασίας, αυτό-παρακίνησης και αυτό-ηγεσίας παρουσίασε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποίησε με τίτλο «Το μέλλον της εργασίας».

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα που παρουσιάζεται στο 23ο τεύχος της ειδικής έκδοσης HR Case Study Series – Special Edition, οι εταιρείες ανακάλυψαν τα οφέλη για τη μείωση κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας, βρέθηκαν όμως ταυτόχρονα αντιμέτωπες και με τους κινδύνους της απομόνωσης και της e-κούρασης.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι ανακάλυψαν ότι χρειάζονται εργασία με νόημα, την ανάγκη να αναπτύξουν την ικανότητα να μαθαίνουν και να προσαρμόζονται, αλλά και ταυτόχρονα εύθραυστα είναι τα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Ενδεικτικό των αλλαγών που έρχονται με ταχύτατους ρυθμούς στο εργασιακό περιβάλλον, είναι ότι, οπως σημείωσε η κυρία Μυλαίδη Στούμπου, Διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύου Συνεργατών για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στην Microsoft «η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και η πανδημία επέφεραν τεράστιες αλλαγές στον εργασιακό χώρο παγκοσμίως κι είχαν ως αποτέλεσμα την ταχύτατη προσαρμογή εργοδοτών κι εργαζομένων. Τρεις είναι οι βασικές αλλαγές που αναμένεται ότι θα μας συντροφεύουν στην μετα-πανδημική εποχή: Ο υβριδικός τρόπος εργασίας, η εντονότερη ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση με αξιοποίηση τεχνολογιών όπως η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη, και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα που μετασχηματίζουν ήδη πολλούς κλάδους της αγοράς. Αυτό το περιβάλλον καλεί σε εγρήγορση και σωστή προετοιμασία για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων (skilling), την επανεκπαίδευση (reskilling) και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων (upskilling), ενώ το νέο μοντέλο ηγεσίας γίνεται περισσότερο ανθρωπο-κεντρικό προκειμένου να ενδυναμώσει τους εργαζομένους και να αξιοποιήσει τα ταλέντα τους».

Από την πλευρά του, ο κ. Γεώργιος Δουκίδης, Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις/εξελίξεις για το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «…το over-qualification των εργαζομένων αλλά με ελλείπεις δεξιότητες, το πιεστικό εργασιακό περιβάλλον το οποίο έγινε πιο κατανοητό στην περίοδο του Covid και το οποίο δημιουργεί συνήθως ένα αίσθημα φυγής από την υπάρχουσα δουλειά και μια κινητικότητα που δεν υπήρχε στο παρελθόν και η τηλεργασία που ήρθε για να μείνει σε 1/4 περίπου των εργαζομένων».

Ειδικά, όσον αφορά την τηλεργασία, υπογράμμισε τα θετικά αποτελέσματά της όπως η εξοικονόμηση χρόνου μετακινήσεων και η ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, αλλά τους προβληματισμούς αναφορικά με τις δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης και την ανάπτυξη της εταιρικής κουλτούρας αλλά και το κατά πόσο οι εταιρίες έχουν τη δυνατότητα για διοίκηση από απόσταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω ζητήματα αποτελούν βασικούς πυλώνες του προγράμματος Ελλάδα 2.0, καθώς η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων αλλά και η αναβάθμιση των υπαρχουσών (reskilling & upskilling) εντάσσονται στον πυρήνα των δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης