Στα άκρα ωθεί τη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι πως μπαίνει το ελληνικό ζήτημα ενώ εντείνεται το παρασκήνιο γύρω από το Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαΐου.
Η εμμονή του ΔΝΤ για θεσμοθέτηση των προληπτικών μέτρων αλλά και ελάφρυνση του χρέους επικυρώθηκε από την επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, δημιουργώντας εμπόδια και στην Αθήνα και στην Ε.Ε.
Στην ίδια επιστολή η διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρει πως δεν είναι επαρκής ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά. «Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τέτοια μέτρα δεν είναι πολύ αξιόπιστα, αλλά είναι επίσης ανεπιθύμητα, καθώς ενισχύουν την αβεβαιότητα και αδυνατούν να επιλύσουν τις υποκείμενες ανισορροπίες.Πιστεύουμε ότι τα εξειδικευμένα μέτρα (οικονομική μεταρρύθμιση), η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα», αναφέρει στην επιστολή της η Λαγκάρντ.
Ενδεικτικό των αντιδράσεων που προκάλεσε η επιστολή Λαγκάρντ είναι δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Ζeitung που κάνει λόγο για τελεσίγραφο από την πλευρά του ΔΝΤ προς το Βερολίνο.
«Η επιστολή Λαγκάρντ ανατρέπει τα ως τώρα δεδομένα και τερματίζει την ατελέσφορη συζήτηση για τα μέτρα κάβα», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. «Πρόκειται για τη χειρότερη δυνατή (πολιτική) συγκυρία για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συγκυρία η οποία δεν του επιτρέπει παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους» σχολιάζει ακόμη η SZ.
Επιπλέον, το ΔΝΤ συνεχίζει να αμφισβητεί την ρεαλιστικότητα των στόχων της συμφωνίας που έχει δεχτεί η Αθήνα, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Χαρακτηριστικό απόσπασμα που δείχνει την διαφορετική αντίληψη ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ είναι το εξής: «Δεν πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί 3,5% πλεόνασμα (το 2018) αυξάνοντας τους ήδη υψηλούς φόρους σε μια περιορισμένη (φορολογική) βάση, κόβοντας τις προαιρετικές δαπάνες και υπολογίζοντας προσωρινά μέτρα, όπως έχει προταθεί τις τελευταίες εβδομάδες» γράφει χαρακτηριστικά. Προσθέτει δε πως για έναν τέτοιο στόχο τα μοναδικά αξιόπιστα μέτρα είναι οι «εδώ και καιρό καθυστερούμενες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, κυρίως στο συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα».
Σε αυτό το περιβάλλον σήμερα έρχεται στην ολομέλεια της Βουλής το Ασφαλιστικό. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί χωρίς απώλειες το βράδυ της Κυριακής, ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να βρεθεί ενισχυμένος στο Eurogroup της Δευτέρας. Πάντως, ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή απέφυγε να αναφερθεί εκτενώς στη διαπραγμάτευση τονίζοντας, εντούτοις, την αισιοδοξία του για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επίσης ο πρωθυπουργός δεν επιτέθηκε στο ΔΝΤ όπως είχε συνηθίσει να κάνει σε προηγούμενες παρεμβάσεις του.