ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «κόκκινο» οι αγορές – συνεχίζεται το «ξεπούλημα» στα κρυπτονομίσματα

Στην Ελλάδα οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη ήταν της τάξης του 1,83% και πλέον διαμορφώνεται στις 846,46 μονάδες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε κλοιό πιέσεων για μια ακόμη ημέρα βρίσκονται οι διεθνείς χρηματαγορές αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο, στο φόντο της αβεβαιότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της νέας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή, με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι μαζικές ρευστοποιήσεις στα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να καταγράφει πολύμηνο χαμηλό.

Αναλυτικά, το έναυσμα για το νέο γύρο πωλήσεων έδωσε το άλμα των τιμών του φυσικού αερίου, λόγω της διακοπής ενός τμήματος της παροχής του καυσίμου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Η εξέλιξη αυτή έφερε άλμα έως και 19% στις τιμές τη φυσικού αερίου, εντείνοντας την αγωνία στις αγορές. Στον αντίποδα, αποκλιμάκωση παρατηρείται στις τιμές του πετρελαίου, με το «μαύρο χρυσό» όμως να συνεχίζει να διαπραγματεύεται πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι.

Ο αντίκτυπος ήταν άμεσος και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη Stoxx 600 να χάνει 2%, πλησιάζοντας τα επίπεδα των αρχών Μαρτίου. Αντίστοιχα, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου είναι πλέον πολύ κοντά στο 1 προς 1 (1,04) αντικατοπτρίζοντας το μπαράζ πιέσεων που δέχεται η ευρωπαϊκή οικονομία.

Όσο για την Ελλάδα, οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη ήταν της τάξης του 1,83% και πλέον διαμορφώνεται στις 846,46 μονάδες, έχοντας χάσει ακόμη και το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων. Αρνητικοί πρωταγωνιστές για μια ακόμη συνεδρίαση ήταν οι τράπεζες. Ενδεικτικό είναι πως ο σχετικός δείκτης καταγράφει απώλειες 20,95% σε ένα σερί 12 αρνητικών συνεδριάσεων, ενώ οι απώλειες από την αρχή του έτους ανέρχονται σε 4,96%.

Το κλίμα αβεβαιότητας εντείνεται, καθώς η εκτίναξη του πληθωρισμού αυξάνει τις πιέσεις για άνοδο των επιτοκίων ενώ «ροκανίζει» τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη εντός του τρέχοντος έτους. Έτσι, μια σειρά από επενδυτικοί οίκοι κάνουν λόγο για σαφώς περιορισμένη επέκταση της οικονομίας σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις παγκοσμίως.

Σε δίνη πωλήσεων και τα κρυπτονομίσματα

Την ίδια στιγμή, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το «ξεπούλημα» στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, με την τιμή το Bitcoin να πέφτει εντός της ημέρας ακόμη και στα επίπεδα των 26.000 δολαρίων, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 14%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες για το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα είναι σχεδόν 42% ενώ έχει χάσει 65% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων που είχε καταγράψει το Νοέμβριο του 2021. Συνολικά, σε ημερήσια βάση, οι απώλειες για την αγορά των κρυπτονομισμάτων ξεπερνούν τα 200 δις. δολάρια.

Αφορμή για το τρέχον κύμα μαζικών ρευστοποιήσεων ήταν κατάρρευση του stablecoin TerraUSD, το οποίο είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε η αξία του να είναι ίδια με αυτή του δολαρίου. Εντούτοις, τo Τerra έχει χάσει εδώ και ημέρες τον στόχο του 1 δολαρίου με την τιμή του σήμερα να διαμορφώνεται κοντά στα 60 σεντς, ενώ χθες προς στιγμήν βυθίστηκε κάτω και από τα 30 σεντς. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε μαζικές πωλήσεις καθώς η ανησυχία μεταδόθηκε και στα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα.

Επιπλέον, ένας από τους βασικούς λόγους της βουτιάς των κρυπτονομισμάτων ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση για πληθωρισμό 8,3% στις Ηνωμένες Πολιτείες, ποσοστό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οδηγώντας σε περαιτέρω ρευστοποιήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης